Vesti

Potpisan sporazum o saradnji između Vlade republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština

Predsednik Vlade Republike Srbije, g. Vojislav Koštunica i predsednik Stalne konferencije gradova i opština, g. Željko Ožegović, potpisali su Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Stalne konferencije gradova i opština, u petak, 31. avgusta, u 13 časova, u zgradi Vlade.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, g. Milan Marković i generalni sekretar SKGO, g. Đorđe Staničić, a nakon završetka potpisivanja, ministar Marković i Željko Ožegović održali su konferenciju za novinare.

Zaključivanje Sporazuma o saradnji, rezultat je višegodišnjih napora Stalne konferencije usmerenih ka uspostavljanju pravnog i političkog okvira i mehanizama konsultovanja između predstavnika centralne i lokalnih vlasti, kao uslova za dalju decentralizaciju. Takođe, ovim Sporazumom realizuje se jedan od programskih ciljeva SKGO za 2007. godinu u oblasti javne politike.

Ciljevi saradnje su, pre svega, usmereni na nastavak reformskih procesa u Srbiji, kao uslova uspešnosti pridruživanja Evropskoj uniji, zatim na stvaranje uslova za efikasno i kvalitetno pružanje usluga građanima na lokalnom nivou, kao i na uspostavljanje trajne i kvalitetne saradnje između centralnog i lokalnog nivoa vlasti.

Navedenim Sporazumom predviđeno je da se, u predstojećoj zakonodavnoj aktivnosti Vlade, poštuje njena obaveza, predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi, da konsultuje predstavnike lokalne samouprave u pripremi i donošenju propisa od značaja za lokalnu samoupravu. Na ovaj način će Stalna konferencija gradova i opština i faktički postati relevantan partner u zakonodavnom procesu.

Sporazum sadrži osnovna pravila, odnosno mehanizme konsultacija između SKGO i Vlade i resornih ministarstava, a pre svega Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija, kao i oblasti i pravce u kojima će se saradnja razvijati. To su naročito funkcionalna i fiskalna decentralizacija, osposobljavanje lokalnih vlasti za ostvarivanje njihovih zakonskih funkcija i priprema lokalne samouprave za uključivanje u proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Ovim Sporazumom otvorena je nova stranica u demokratskoj praksi Srbije, što garantuje ubrzani put ka realizaciji mnogobrojnih postavljenih ciljeva u izgradnji kapaciteta našeg društva.

Potpisan sporazum mozete pogledati ovde >>>