Vesti

Osnovane kancelarije za razvoj zajednice

Početkom avgusta 2007. godine osnovane su Kancelarije za razvoj zajednice u šest pilot opština (Valjevo, Loznica, Krupanj, Osečina, Sremski Karlovci i Čoka) koje su odabrane da učestvuju u projektu ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji - druga faza’’.

Projekat ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’ sprovodi se od marta 2007. godine uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), i predstavlja nastavak prve faze koja je trajala 18 meseci i stvorila odgovarajuću bazu za konkretne aktivnosti predviđene drugom fazom projekta. Pored aktivnosti na nacionalnom nivou (izmena i dopuna nacionalnih i lokalnih pravnih akata koji uređuju pitanje učešća građana), projekat predviđa i veoma konkretne i sveobuhvatne aktivnosti i na lokalnom nivou. Suštinu projekta predstavlja jačanje učešća građana u lokalnom javnom životu, a savetodavno telo sastavljeno od građana i Kancelariju za razvoj zajednice koji će se osnovati u svakoj od pilot opština, treba da budu nosioci tog procesa.

Tokom jula ostvarene su aktivnosti u cilju osnivanja Kancelarije za razvoj zajednice u pilot opštinama i njihovo formiranje završeno je početkom avgusta. Ova Kancelarija zamišljena je kao svojevrsna veza između opštine i građana. Projekat predviđa i konkretne načine na koje će Kancelarija doprinositi zbližavanju opštinske administracije i građana, odnosno njihovih udruženja: direktno sprovođenje projekta u konkretnoj opštini, pružanje tehničke podrške savetodavnom telu, sprovođenje procesa konsultovanja mišljenja građana o temi od značaja za lokalnu zajednicu (o kojoj odlučuje Savet), kao i učestvovanje u procesu odabira mikro-projekata (koji su u okviru odabrane teme).
Kancelarija svoje aktivnosti sprovodi u okviru prostorija opštinske administracije, a u njoj su zaposleni sekretar i menadžer Kancelarije. Sekretara je imenovala svaka opština iz redova zaposlenih u opštinskoj upravi, dok je menadžer kancelarije odabran od strane SKGO putem javnog konkursa za potrebe sprovođenja projekta. Znanja zaposlenih u Kancelariji biće kontinuirano unapređivana tokom projekta, čime će zaposleni u ovim kancelarijama steći kapacitete da lokalnoj zajednici (građanima, mesnim zajednicama i udruženjima građana) pomognu u ostvarivanju inicijativa za razvoj lokalne zajednice, pružaju informacije o postojećim konkursima za projekte, pomažu u pripremi projekata i sl.

Kancelarija je od strane lokalne zajednice prepoznata kao veoma značajna sa obzirom na to da građani nisu uvek znali i prepoznali na koji način i gde u opštinskoj administraciji mogu da dobiju odgovarajuće informacije i pomoć. O značaju kancelarije za opštinsku upravu najbolje govori činjenica da su sve opštine odabrale adekvatan prostor za smeštanje Kancelarije i da su izrazile spremnost da ona što pre otpočne sa radom.

Za očekivati je da Kancelarija vremenom preraste u održivu i čvrstu vezu između građana i opštinske uprave. Na ovaj način opštinska administracija dobija u građanima pravog i motivisanog saradnika, a građani stiču veru u značaj i svrhu sopstvenog aktivizma, ali i u mogućnost uspostavljanja partnerstva sa upravom.