Vesti

Status lokalnih službenika


Evropska agencija za rekonstrukciju i Savet Evrope u oktobru 2006. godine pokrenuli su zajedničku inicijativu „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, koja se sastoji u pružanju podrške Vladi Srbije i Stalnoj konferenciji gradova i opština za razvoj efektivne demokratske vlasti na lokalnom nivou. Ovaj Program finansira Evropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju, a Savet Evrope pruža ekspertsku podršku. Program bi trebalo da omogući sprovođenje „Radnog programa za bolju lokalnu samoupravu“ namenjenog opštinama u Srbiji.


Zajednička inicijativa serealizuje se u saradnji sa Vladom Srbije (pre svega sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom finansija) i Stalnom konferencijom gradova i opština i traje do juna 2008. godine, uz mogućnost produženja.


Pomenuti Program se sastoji iz dva dela:


Projekat 1: Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu

– reforma zakonodavstva

Projekat 2: Izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti


U okviru Projekta 1 „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu – reforma zakonodavstva“ podrška Vladi Srbije se pruža kroz pomoć u izradi novih zakona i ostale regulative iz oblasti prenosa nadležnosti na opštine, međusobnih odnosa opštinskih organa, fiskalne decentralizacije, opštinske imovinei statusa zaposlenih u lokalnoj samoupravi.


U ovom projektu glavni partneri su Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo finansija, a Stalna konferencija je njihov partner. Reforme zakonodavstva se sprovode u nekoliko ključnih oblasti, identifikovanih na osnovu Nacionalnog radnog programa za bolju lokalnu samoupravu, a od kojih je jedna i jačanje statusa zaposlenih u opštinskoj upravi. Ova pomoć podrazumeva pripremu preporuka i izradu predloga koji će predstavljati kvalitetan osnov za izradu nacrta zakona.


Priprema predloga za izmene zakona se realizuju kroz sledeće korake:


- uspostavljanje platforme za dijalog i uključivanje svih zainteresovanih strana u proces, uz definisanje ciljeva buduće regulative
- prikupljanje podataka u oblasti postojećeg zakonodavnog okvira i istraživanje u određenoj oblasti
- priprema predloga i preporuka na osnovu sprovedenog istraživanja
- konsultacije sa lokalnim vlastima i drugim zainteresovanim stranama
- finalno formulisanje preporuka i izrada nacrta.


SPROVEDENE AKTIVNOSTI


Nakon osnivanja Vlade i imenovanja novog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, organizovan je sastanak sa ministrom, u cilju uspostavljanja saradnje. Glavna tema sastanka je bila ekspertska podrška ovog Programa izradi nove regulative u oblasti lokalne samouprave, a koja je predviđena Ustavom.


U pogledu pripreme preporuka i predloga za jačanje statusa lokalnih službenika, ministar Marković je izrazio veliko interesovanje za obuku i praktičan rad lokalne samouprave. Takođe, ministar je izrazio spremnost da Ministarstvo, zajedno sa Savetom Evrope i SKGO radi na izradi propisa u ovoj oblasti, a u okviru zajedničke Radne grupe, iako je ova oblast sada u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku.


PLANOVI


U narednom periodu planirane su sledeće aktivnosti:


  1. Izrada situacione analize o pitanjima od interesa za lokalne službenike, od strane lokalnih eksperata – 15. avgust-30. septembar 2007.
  2. Izrada plana za identifikaciju neophodnih koraka reforme i institucije koja će voditi proces – 15. avgust-30. septembar 2007.
  3. Istraživanje činjeničnog stanja od strane eksperata Saveta Evrope - 15. septembar - 30. oktobar 2007.
  4. Formiranje ekspertske Radne grupe za izradu preporuka i nacrta propisa – 1–30. oktobar 2007.
  5. Pružanje ekspertske podrške ekspertskoj Radnoj grupi – 1. novembar 2007–28. februar 2008.
  6. Priprema koncepta, preporuka i nacrta propisa – 1. mart–30. jun 2008.


Molimo sve opštine i gradove da nam dostave svoje sugestije i predloge zakonskih rešenja evidentiranih pitanja i problema u oblasti radnopravnog statusa i materijalnog položaja lokalnih službenika. 


Sve sugestije i predloge potrebno je dostaviti Savetodavnom centru SKGO, na e-mail: savetodavni@skgo.org ili na faks: 011/32201 566, sa naznakom “lokalni službenici“.
 
 

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je g-đica Aleksandra Milić, pravna savetnica na Projektu 1 u SKGO, e-mail: aleksandra.milic@skgo.org, tel.: 011/3223 446