Vesti

Saradnja srpskih i mađarskih opština


U ponedeljak, 23. jula 2007. godine, potpisani su memorandumio saradnji između opština koje će učestvovati u projektuLokalna agenda 21 – Prekograničnom saradnjom do održive zajedniceKovin, Novi Bečej, Irig, Sremski Karlovci, Kula i Odžaci i Stalne konferencije gradova i opština, koja ovaj Program realizuje.


Sprovođenje projekta započeto je jula 2007. godine,uz finansijsku podršku Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR), au koordinaciji Ministarstva finansija Republike Srbije, i trajaće narednih 12 meseci. 


Cilj projektaje poboljšanje kvaliteta života u opštinama pograničnih regija kroz obostranu saradnju u implementaciji standarda Evropske unije i principa održivog razvoja prožetih kroz LA21.

Pored ovoga, specifični ciljevi projekta su: Izrada strategija održivog razvoja u šest opština u Projektu i njihovo usvajanje od strane skupštine opštine, Predstavljanje i promovisanje standarda Evropske unije u oblasti održivog razvoja, Povećanje građanskog učešća u oblasti politike na lokalnom nivou koristeći participativni pristup u procesu izrade i razvoja strateških planova opština, Poboljšanje kapaciteta srpskih i mađarskih asocijacija lokalnih vlasti, Pospešivanje saradnje između srpskih i mađarskih opština iz Vojvodine i regiona Baja.


Poslednjih godina su zajednice u Srbiji u manjoj ili većoj meri prihvatile značaj strateškog planiranja gde se posebna pažnja obraća na principe održivosti, te je pokazana spremnost i volja da procese razvoja usmeravaju ka održivoj budućnosti uz maksimalno učešće svih predstavnika lokalnih zajednica – proces poznat i kao Lokalna agenda 21 (LA21).


Prekogranični partner na Projektu je Asocijacija lokalnih vlasti regije Baja(Bajai Többcélú Kistérségi Társulás). Partner će svoje učešće u Projektu iskazati putem prenošenja iskustava na treninzima i radionicama iz oblasti strateškog planiranja na lokalnom nivou.