Vesti

Saradnja srpskih i makedonskih opština


Polazeći od sadržaja i značaja delatnosti koju obavljaju, a u težnji da, u skladu sa svojom misijom i ulogom nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti doprinesu jačanju spona Republike Srbije i Republike Makedonije, u petak, 20. juna 2007, u Skoplju, je potpisan Sporazum o saradnji između Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), i Zajednice jedinica lokalnih samouprava Makedonije.

U ime SKGO, sporazum je potpisao gospodin Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije i predsednik Opštine Novi Beograd, a u ime makedonske asocijacije gospodin Andrej Petrov, predsednik asocijacije.


Sporazumom su se nacionalne asocijacije usaglasile da jedna drugoj pružaju podršku u institucionalnom jačanju i razvoju,razmenjuju iskustva o poreskim sistemima i komunalnim taksama, podstiču neposrednu saradnju između lokalnih vlasti dve države, uspostavljaju efikasne međusobne kontakte i pripremaju i zajednički konkurišu za dobijanje sredstava koja će se koristiti za implementaciju projekata od značaja i za makedonske i srpske opštine, posebno u oblasti prekogranične saradnje.