Vesti

Unapređenje energetske efikasnosti Srbije

U sredu, 18. jula 2007. godine, u poseti Stalnoj konferenciji gradova i opština boravila je delegacija Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) iz centrale u Ešbornu, sa ciljem stvaranja mogućnosti i uslova za pokretanje novog projekta u Srbiji iz oblasti energetske efikasnosti.

Osim Stalne konferencije, tokom boravka u Srbiji, pomenuta delegacija je obišla i Ministarstvo rudarstva i energetike, Agenciju za energetsku efikasnost i druge institucije relevantne za oblast energetske efikasnosti. Projekat koji je u pripremi imaće za cilj da unapredi pravni okvir u ovoj oblasti, kao i da podigne kapacitet institucija na centralnom i lokalnom nivou, kako bi bile u stanju da efikasno primenjuju nove propise.

Pored toga, projekat će biti usmeren i na osposobljavanje jedinica lokalne samouprave da strateški pristupe vođenju energetske politike, kao i na unapređenje njihove sposobnosti da izrađuju projekte iz oblasti energetske efikasnosti, kojima bi mogli da konkurišu za sredstva kod različitih domaćih i stranih finansijskih institucija.

Projekat bi trebalo da traje tri godine, a kao najvažniji partneri se vide Ministarstvo rudarstva i energetike i Stalna konferencija gradova i opština.