Vesti

Urbani razvoj u Srbiji - korišćenje braunfild lokacija


Američki Institut za transport i razvojne politike (ogranak za Evropu - ITDP Europe) ima višegodišnje iskustvo u promovisanju korišćenja napuštenih ili nedovoljno iskorišćenih lokacija i objekata, takozvanih braunfild (brownfield) lokacija, posebno u zemljama Centralne Evrope (Češka, Poljska, Slovačka). Fondacija Rockefeller Brothers finansira prvu fazu projekta RULS (Recycling urban land in Serbia, odnosno Recikliranje građevinskog zemljišta u Srbiji), koji ITDP Europe sprovodi uz pomoć lokalnih partnera PALGO centra i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Cilj ovog projekta je da podrži održivi urbani razvoj u Srbiji kroz promociju korišćenja braunfild lokacija. Ovaj projekat ima za zadatak da ojača ukupne kapacitete urbanista, prostornih planera, donosilaca odluka i nevladinih organizacija koje brinu o održivom korišćenju zemljišta tako što će im ponuditi niz političkih i prostorno-planskih alatki koje pospešuju korišćenje braunfilda. 


ITDP Europe smatra da je ponovno korišćenje braunfild lokacija jedna od glavnih komponenti održivog razvoja gradova i spreman je da svoje iskustvo podeli sa srpskim partnerima. Razvoj braunfilda predstavlja proces koji podrazumeva učešće stručnjaka i javnosti, uz izgradnju povoljnog pravnog okvira na nacionalnom nivou i edukaciju aktera na lokalnom nivou. U okruženju u kome je tržište nekretnina slabo razvijeno, razvoj braunfilda često iziskuje dodatno angažovanje države odnosno lokalnih vlasti.


Radni tim projekta, koga pored predstavnika ITDP, PALGO centra i SKGO, čine i eksperti u oblasti urbanizma i prostornog planiranja predvođeni Prof. Dr Borislavom Stojkovim, trenutno priprema prvi seminar o braunfild lokacijama u Srbiji. Revitalizacija braunfilda može biti uspešna samo uz udruživanje i razmenu znanja među svim akterima. Zbog toga tražimo podršku svih zainteresovanih strana: vlasnika lokacija, investitora i trgovaca nekretninama, udruženja građana, opštinskih i republičkih vlasti. Jedna od važnih projektnih aktivnosti jeste i priprema priručnika koji će, nakon seminara, biti dopunjen studijama slučaja iz Srbije, a potom štampan na srpskom jeziku.


Za sve informacije o projektu možete se obratiti Klari Danilović, sekretaru Odbora za urbanizam, (klara.danilovic@skgo.org).