Vesti

Priručnik za uvođenje opštinskog GIS-a


Diskusija o Nacrtu GIS priručnika organizovana je pod okriljem GTZ projekta za upravljanje zemljištem u prostorijama SKGO, 05.07.2007. godine, uz prisustvo predstavnika opština Valjevo, Kragujevac, Sombor, Čačak i Kruševac, međunarodnih projekata MSP, USAID MEGA i ITDP Europe i Republičkog geodetskog zavoda. Autori priručnika su nakon prve prezentacije sadržaja koja je održana u maju, pripremili Nacrt priručnika i pozvali zainteresovane da daju svoje komentare na isti, a sve u cilju pripremanja što kvalitetnijeg teksta koji bi koristio širokom krugu čitalaca, prvenstveno iz opština i gradova Srbije.

Autor Priručnika, gospodin Voerkelius sa saradnicom predstavio je prisutnima rezultate  dosadašnjeg rada. Priručnik bi trebao da bude završen početkom septembra, ali će njegovo štampanje morati da sačeka završetak pravne studije koja će biti izrađena za potrebe projekta, a čiji će glavni delovi biti sadržani i u Priručniku.

Prisutni su najviše diskutovali o poglavlju koje se odnosi na organizovanje procesa uvođenja GIS-a. Bilo je polemike o tome kakav treba da bude sastav opštinskog radnog tima za uvođenje GIS-a, o motivaciji članova, o profilu vođe projekta,  o političkoj podršci koja je potrebna za uvođenje GIS-a. Prisutni su predložili da priručnik treba da sadrži konkretna institucionalna rešenja, kao neku vrstu pomoći za lokalne donosioce odluka.

S druge strane, prisutni predstavnici opština su zamoljeni da daju svoj doprinos tako što će opisati sa kakvim su se problemima susretali prilikom uvođenja GIS-a u svojim opštinama. Ovi primeri iz prakse biće sastavni deo poslednjeg poglavlja Priručnika.