Vesti

Klimatske promene i obnovljiva energija

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, organizovala je konferenciju „Klimatske promene i obnovljiva energija - izazovi i mogućnost za lokalne vlasti“. Skup je održan 8. aprila 2010. godine u Beogradu, u okviru programa „Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština, druga faza“, koji finansijski podržava Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (Sida), a sprovode Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i SKGO.

„Srbija je posvećena borbi protiv štetnih efekata klimatskih promena i mogla bi da postane lider u regionu u zelenoj ekonomiji“, rekao je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, i naglasio da nema evropskih integracija naše zemlje bez jasno određenih načina smanjenja emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

Saša Paunović, predsednik SKGO, izjavio je na skupu da Stalna konferencija prepoznaje značaj ove teme i naveo spremnost Asocijacije da aktivno učestvuje u procesu borbe protiv klimatskih promena.

Vilijam Infante, stalni predstavnik UNDP u Srbiji, ukazao je na važnost borbe protiv štetnih posledica klimatskih promena i najavio dalju podršku Srbiji u tom pravcu. Infante je takođe ukazao na činjenicu da Srbija ima nisku energetsku efikasnost i da mora povećati korišćenje alternativnih i obnovljivih izvora energije, jer sada u velikoj meri zavisi od energenata kao što su ugalj i nafta i naveo kako je udruživanje privatnog i državnog sektora od fundamentalnog značaja za Srbiju u borbi protiv klimatski promena jer će to omogućiti formiranje čistog i razvijenog tržišta u regionu.

Predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja predstavili su strateški okvir za razvoj projekata, Mehanizma čistog razvoja, kao jedinog fleksibilnog mehanizma koji Srbija trenutno može da koristi, a brojni međunarodni eksperti su prisutnim predstavnicima gradova i opština predstavili prednosti razvijanja CDM projekata, i na koji način se do njih najefikasnije dolazi. Pored toga, predstavljena su i iskustva u korišćenju obnovljive energije, koji u Srbiji mogu imati veliku primenu.

Na kraju konferencije predstavljene su preporuke za jedinice lokalne samouprave, od kojih se kao prvi koraci predlažu:

  • Priključivanje gradova i opština Inicijativi za lokalni održivi razvoj (ICLEI), jer je to organizacija koja okuplja značajan broj jedinica lokalne samouprave na svetskom nivou, a koji su privrženi očuvanju životne sredine i poseduju značajno iskustvo u pripremi i realizaciji projekata,
  • Jedinice lokalne samouprave treba što pre da počnu sa regularnim merenjima gasova staklene bašte, kako bi se dobila jasna slika o potencijalima u oblasti CDM projekata,
  • Lokalne administracije treba da započnu promene u načinu gazdovanja energijom, odnosno treba da počnu da uvode sistem energetskog menadžmenta, koji podrazumeva i kontinuirani monitoring potrošnje energije.

Uvodno obraćanje Ministra za zaštititu životne sredine i prostorno planiranje >>>
 Preporuke sa skupa >>>

Prezentacije sa skupa (45MB, 15 prezentacija) >>>