Vesti

Održana Osma sednica Odbora SKGO za privredni razvoj


Osma sednica Odbora SKGO za privredni razvoj održana je 4. jula 2007. godine, u mestu Šimanovci u opštini Pećinci.

Sednica Odbora za privredni razvoj je otvorena prezentacijom Strategije lokalnog ekonomskog razvoja opštine Pećinci. Prilikom izrade strategije korišćena je participativna metodologija konsultantske firme «Bergman grupe». Odluka o pristupanju izradi ovakvog dokumenta opredeljena je pre svega potrebom opštine da kreira koncept ekonomskog razvoja putem koga će se unaprediti razvojni resursi opštine (od prirodnih, prostorno-geografskih, privrednih do ljudskih resursa).

Predstavnik Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja predstavio je Regionalni garancijski fond koga čine dva okruga: Šumadijski i Pomoravski. Osnovna namena garancijskog fonda je usmerena na podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i investicija u regionu, u cilju što većeg otvaranja novih radnih mesta. Korist od ovog fonda treba da imaju svi akteri koji učestvuju u ovom procesu- preduzetnici imaju lakši pristup kreditima, niže troškove kredita i raznovrsne konsalting usluge; banke dobijaju veći broj klijenata, imaju proverene tražioce kredite i uvećani bonitet, a institucije neposrednu podršku privredi i omogućavanje ravnomernog i kontrolisanog regionalnog razvoja. Budući da još ne postoji pravni osnov za osnivanje fondova, Regionalni garancijski fond funkcioniše kao konzorcijum, bez svojstva pravnog lica, na bazi Ugovora o saradnji.

Analizu rezultata finansijske pomoći privredi predstavila je predstavnica MEGA programa. Ova analiza je nastala kao rezultat istraživanja sprovedenog u četiri jedinice lokalne samouprave (Subotica, Inđija, Loznica i Kragujevac) sa ciljem da se identifikuju uspešni modeli koji bi kasnije bili predstavljeni drugim opštinama i gradovima, kao i da se uoče nedostaci u pravnom okviru čijim bi se otklanjanjem unapredili rezultati koji se sada postižu. Predmet istraživanja bili su samo programi čiji je osnivač lokalna samouprava, uključujući programe namenjene privrednim subjektima koji imaju status pravnog lica, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Identifikovani institucionalni mehanizmi podrške:

  • Programima upravlja postojeće pravno lice (Direkcija za robne rezerve u Kragujevcu) ili novo-osnovano pravno lice (Fond za razvoj poljoprivrede u Subotici). Zbog nedostatka odgovarajućeg pravnog okvira ovaj Fond registrovan je u skladu sa Zakonom o zadužbinama, fondacijama i fondovima u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu;
  • Osnivanje budžetskog fonda (Budžetski fond u Subotici za finansiranje preduzetnika) u skladu sa članovima 44-47 Zakona o budžetskom sistemu;
  • Postojanje stavke u budžetu (uobičajeno je u pitanju budžetska stavka – subvencije).

Prisutni su informisani da je u saradnji sa NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) izrađena baza podataka o svim programima koji se trenutno odnose na finansiranja MSP (malih i srednjih preduzeća), a predstavnici lokalne samouprave su pozvani da Stalnoj konferenciji dostave informacije o trenutnim projektima finansiranja MSP.

Sekretar Odbora za privredni razvoj izvestila je prisutne o rezultatima drugog sastanka Radne grupe za komercijalizaciju viška vojne imovine. Predstavljen je ukratko predlog metodologija za prodaju viška vojne imovine u kome su predložene mere kojima bi se pospešili procesi prodaje vojne imovine lokalnim samoupravama. Budući da se ovaj Dokument razlikuje u odnosu na Zaključak Vlade Republike Srbije od 22.06.2006. godine, Radna grupa je zaključila da treba insistirati na izmenama zaključaka Vlade Republike Srbije i napraviti predlog za izmenu istog.

Predstavnik Tima za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva, predstavio je treće izdanje Vodiča kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja u Srbiji, koji je nastao kao rezultat inicijative za obezbeđivanje bolje informisanosti i lakše dostupnosti bazi podataka o raspoloživim izvorima finansiranja.