Vesti

Upravljanje zemiljištem - GTZ Manifold obuka


U organizaciji GTZ projekta `Upravljanje zemljištem/Katastar u Srbiji`, u prostorijama SKGO je 2. i 3. jula 2007. godine održana je obuka za korišćenje Manifold softvera. Manifold je softver koji se primenjuje u raznim vrstama GIS aplikacija, prilično jednostavan za korićenje i pristupačan na tržištu.

Održane su dve obuke od po dva dana, i to najpre osnovni kurs a zatim napredni kurs, a bile su namenjene predstavnicima pilot opština i gradova u GTZ projektu (Niš, Kragujevac, Subotica, Sombor i Valjevo). Svaka oština/grad delegirala je po 3 - 4 predstavnika koji će ovaj softver koristiti u svom radu, s tim što nisu bili prisutni samo zaposleni u opštinskoj upravi, već i zaposleni u javnim preduzećima, kako sa lokalnog, tako i sa republičkog nivoa (Telekom, EPS, JP Direkcija za izgradnju, Vodovod...). Odabir predstavnika vršili su lokalni radni timovi za uvodjenje opštinskog GIS-a.

Razlog za odabir upravo Manifold softvera je taj što je protekle godine GTZ donirao opštinama i gradovima u pilot projektu po dve licence ovog softvera, kako bi ga upotrebili za izradu demo verzije opštinskog GIS-a, s tim što se kasnije mogu opredeliti i za neki drugi softver, u skladu sa mogućnostima lokalnog budžeta.

U dva navrata, na obuci je bilo prisutno oko 20 polaznika, sa različitim nivoom predznanja o GIS tehnologijama, tako da je nakon osnovnog kursa, na naprednom kursu bilo puno praktičnih primera primene softvera za obradu prostornih, statističkih i drugih podataka. Posebno je bilo korisno to što su polaznici mogli da koriste i sopstvene podatke koje su pripremili iz svojih sredina, a uz pomoć predavača su na licu mesta otklanjali eventualne probleme koji se javljaju u radu.

Opšta ocena polaznika kursa je da su u ova četiri dana stekli dosta praktičnih znanja a da sada samo od njih zavisi na koji će ih način primeniti na svojim radnim mestima.