Vesti

Odabrani primeri najbolje prakse u lokalnoj samoupravi



U okviru programa „Jačanje kapaciteta lokalnih vlasti“,koji Stalna konferencija gradovai opština realizuje uz podršku Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju, u sredu, 27. juna 2007, u hotelu „Interkontinental“ održana je konferencija na kojoj suizabrani primeri najbolje prakse na lokalnom nivou.

Ukupnoje bilo prijavljeno 100 primeraiz 62 opštine, a Tim za ocenu primera iz prakse bio je sačinjen od predstavnika CESID i PALGO centra i SKGO.


Za I temu - Borba protiv socijalne isključenosti, prvo mesto su podelile gradska opština Obrenovac, Beograd i Grad Novi Sad, drugo mesto pripalo je gradskoj opštini Lazarevac, Beograd, a treće mesto osvojio je Grad Beograd.

Za II temu - Upravljanje na lokalnom nivou, prvo mesto je osvojila opština Inđija, drugo je pripalo gradu Novom Sadu, a treće mesto su podelili grad Beograd i gradska opština Medijana, Niš.

Za III temu - Unapređenje kvaliteta životne sredine, prvo mesto je osvojila opština Senta, drugo opština Vranje, a treće opština Žagubica.


Plaketu i nagradnu statuu predstavnicima najboljih opština uručio je predsednik Stalne konferencije gradova i opština i opštine Novi Beograd Željko Ožegović.


U oktobru i novembru ove godine će sve nagrađene opštine organizovati dane otvorenih vrata i omogućiti ostalim jedinicama lokalne samouprave da se bolje upoznaju sa pobedničkim primerima.


Poslednje nedelje septembra 2007. godine, po jedan predstavnik sva tri prvoplasirana u sve tri kategorije, imaće priliku da odputuje u Veliku Britaniju, u cilju razmene iskustava sa kolegama iz inostranstva.


Konferenciji je prisustvovalo preko 140 predstavnika gradova, opština, državnih institucija i domaćih i stranih partnera.

Redosled mesta na konkursu