Vesti

Protokol o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština


U Domu Narodne Skupštine Republike Srbije, 25. juna 2007. godine potpisan je Protokol o saradnji između Narodne skupštine Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština, kao nacionalne asocijacije lokalnih samouprava u Srbiji. Potpisivanje Protokola potvrda je da je novi saziv Skupštine orijentisan ka punom uvažavanju demokratskih principa i jačanju saradnje između republičkih i lokalnih vlasti.

Protokol je u ime Narodne skupštine potpisao gospodin Oliver Dulić, predsednik Skupštine, a u ime Stalne konferencije gradova i opština gospodin Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije, i predsednik opštine Novi Beograd.


TEKST PROTOKOLA 


Veće učešće jedinica lokalne samouprave u svim fazama odlučivanja smatra se jednom od značajnih vrednosti koje doprinose približavanju evropskim standardima. U tom kontekstu, Stalna konferencija gradova i opština želi da svojim angažmanom doprinese što bržem unapređenju uslova života u lokalnim zajednicama, ekonomskom i opštem napredovanju našeg društva.


Potpisivanje ovog Protokola rezultat je planiranih aktivnosti na projektu Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou, čiji su osnovni ciljevi: jačanje svesti u društvu o potrebi većeg učešća građana u životu lokalne zajednice i procesima odlučivanja; povećanje učešća građana u javnom životu na lokalnom nivou i stvaranje dugoročne nacionalne politike u vezi sa građanskim učešćem na lokalnom nivou. Pomenuti projekat Stalna konferencija sprovodi uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).


Stalna konferencija gradova i opština smatra da ovaj Protokol predstavlja samo nastavak uspešne i dugoročne saradnje centralnog i lokalnog nivoa vlasti, i da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima Srbiju uvrstiti u red razvijenih, stabilnih i progresivnih demokratskih država.