Vesti

Radna grupa za zapadni Balkan Komiteta regiona EU


Stalna konferencija gradova i opština i Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine u periodu od 14-16. juna su bili domaćini članovima Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona Evropske unije.


Predsednik Radne grupe, gospodin Žo Šaber i predstavnici sekretarijata Komiteta regiona boravili su 14. juna u Beogradu, i tom prilikom, osim sa predstavnicima Stalne konferencije, susreli su se sa gospodinom Bratislavom Đokićem, pomoćnikom ministra za lokalnu samoupravu i sa predstavnicima Evropske agencije za rekonstrukciju.


15. juna je u Novom Sadu održan sastanak Radne grupe kome su, pored članova Radne grupe, predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti iz raznih zemalja Evropske unije, prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti Srbije, Izvršnog veća i Skupštine AP Vojvodine. Predstavnici Stalne konferencije koji su učestvovali na događaju su članovi Predsedništva Stalne konferencije, članovi SKGO Saveta za evropske integracije, i predsednici SKGO odbora. Teme sastanka su bile: najnovija dešavanja u odnosima između Evropske unije i Srbije i novi izazovi za lokalne i regionalne vlasti, uloga lokalnih i regionalnih vlasti u multikulturalnom i višejezičnom društvu, kao i izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti u Srbiji u svetlu reformi javne uprave i Strategije o ravnomernom regionalnom razvoju.


Ovaj događaj predstavlja rezultat uspešne saradnje i zajedničkih napora Stalne konferencije i Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine, podržanih od strane Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji i Misije Republike Srbije u Briselu. Saradnja sa Komitetom regiona omogućava lokalnim vlastima Srbije da uspostave direktan kontakt sa kolegama iz Evrope, i da se uključe u razne međunarodne aktivnosti i projekte koji će im pomoći u procesu evropskih integracija.


U uvodnom delu, učesnicima su se obratili gospodin Šaber, predsednik Radne grupe, gospodin Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, gospodin Đokić, pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, gospođa Ljiljana Milojević Borovčanin, direktorka Direkcije za institucije EU Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, gospodin Ožegović, predsednik Stalne konferencije i predsednik opštine Novi Beograd i gospođa Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada.

U prvoj sesiji, posvećenoj najnovijim dešavanjima Srbije i Evropske unije i ulozi regionalnih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija, učesnicima su se obratili članovi Radne grupe iz Irske, gospođa Zorana Ivanković ispred Delegacije Evropske Komisije u Republici Srbiji, Siniša Lazić, sekretar za privredu Izvršnog veća APV i gospodin Ožegović i gospodin Šulkić kao predstavnici Stalne konferencije.

Gospodin Barni Stil, član Radne grupe iz Irske, predstavio je učesnicima Komitet regiona kao važno sredstvo koje obezbeđuje dijalog izmedju gradjana Evrope i političkih i administrativnih institucija. Cilj Komiteta regiona i Radne grupe za Zapadni Balkan je da obezbedi podršku proširenju EU. Izrazio je nadu da proširenje omugućava da se razmene najbolje prakse i sve druge informacije iz lokalnih samouprava EU sa jedne i lokalnih samouprava na zapadnom Balkanu, koje još uvek nisu članice, sa druge strane. Komitet regiona podržava i jačanje stalnog dijaloga medju političarima u zemljama zapadnog Balkana, posebno medju političarima iz lokalnih samouprava. Brzina pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, zavisiće od napretka na političkim pitanjima u svakoj od zemalja. Komitet regiona podržava pregovore za Kosovo, po Rezoluciji 1244. U izveštaju Komiteta regiona za 2005. godinu stoji da multietničko Kosovo ima budućnost, ali sve manjine moraju imati sva prava. Steel se nada da će se doći do rešenja koje će svima odgovarati.

Druga sesija, je bila posvećena ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u multikulturalnom i višejezičnom društvu, a učesnicima su se obratile članice Radne grupe iz Finske i sa Malte i predstavile situaciju u njihovim sredinama. Predstavnici AP Vojvodine su još jednom naglasili odlučnost Vojvodine da se razvija u pravcu moderne multietničke sredine kojas e zasniva na međusobnom poštovanju i toleranciji, a predstavnici loklanih vlasti, gospodin Jas Sabo, predsednik opštine Bački Petrovac i gospođa Radmila Gerov, predsednica opštine Negotin, naveli konkretne primere razvoja multikulturnih i multijezičnih zajednica.

Treća sesija je bila posvećena izgradnji kapaciteta lokalnih vlasti, sa naglaskom na mogućnosti koje se otvaraju našim opštinama kroz saradnju sa Komitetom regiona i partnerima iz Evrope. Pored predstavnika Radne grupe iz Francuske i Austrije, predstavnika AP Vojvodine, dostignuća lokalnih vlasti Srbije su predstavili gospodin Srđan Miković, predsednik opštien Pančevo, i gospodin Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. Na kraju, Jos Chabert, predsedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan, zaključio je sastanak sa konstatatcijom da je ovaj sastanak još jednom potvrdio da je Srbija zemlja koja je spremna za ulazak u EU i koja ima odlučno proevropsko opredeljenje, što su lokalni i regionalni nosioci vlasti u EU već primetili. Sa aktivnostima ove Radne grupe će se učvrstiti veze sa lokalnim i regionalnim vlastima u Srbiji, što će omogućiti i podršku na putu ka Evropi. Članovi Komiteta regiona zaduženi za multikulturalnost i multijezičnost u EU shvataju da u Srbiji postoji politika koja podržava kohabitaciju različitih etničkih zajednica. Zato je i Vojvodina dobar primer za uspešno stremljenje ka regionalnom razvoju i Evropi. Postoji mogućnost za saradnju izmedju lokalnih i regionalnih vlasti sa istim u EU. Potreban je dijalog, razmena iskustava, obuka administrativnog kadra. Komitet regiona će nastaviti da poziva predstavnike iz Srbije da prisustvuju sastancima Radne grupe za zapadni Balkan. U oktobru ove godine će se u Briselu održati „Open Days“ i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti u Srbiji, kao i predstavnici Stalne konferencije, će biti pozvani da učestvuju u događaju.