Vesti

Šesta sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti i stanovanje

Šesta sednica Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO održana je 8. juna 2007. godine, u okviru 6. Sajma komunalne opreme "KOMDEL EKSPO". Sednicom je predsedavao Veselin Veličkov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, a prisustvovali su predstavnici 8 opština: Dušanka Vučurević (Ada), Mlađo Tomić (Aleksinac), Miloš Mijatović (Bogatić), Mina Novaković (Kladovo), Ljiljana Jeumović (Kraljevo), Zoran Đurović (Kraljevo), Vasilije Radosavljević (Sremska Mitrovica) i Milan Nastasić (Titel). Sednici nisu prisustvovali predstavnici opština: Alibunar, Bač, Bačka Topola, Bela Crkva, Gadžin Han, Žabari, Žitište, Ljubovija, Medveđa, Medijana - Niš Opovo, Palilula – Beograd, Požega, Prokuplje, Sremska Mitrovica i Stara Pazova.

Sednici su prisustvovali i predstavnici GTZ projekta "Modernizacija komunalnih usluga" Zigfrid Brenke, vođa projekta, Katarina Milanović, koordinator projekta, Marija Bogdanović, koordinator projekta, i Aljoša Dragaš, koordinator projekta, Lazar Krnjeta i Radmila Trifunović iz Poslovno udruženje Komdel, Braislav Ljumović i Tatjana Petrić iz Privredne komore Srbije, predstavnici produkcijske kuće Ekolibris i drugi posetioci Sajma.


Za sednicu je bio predložen sledeći dnevni red:

  1. Usvajanje zapisnika sa Pete sednice Odbora
  2. Inicijativa Ministarstvu zaštite životne sredine u vezi sa procedurom usvajanja Zakona o upravljanju otpadom
  3. Inicijativa za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima u delu koji se odnosi na javnu rasvetu
  4. Izveštaj o aktivnostima i prvim nalazima Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća
  5. Projekcija obrazovnog filma o upravljanju otpadom "Skriveno blago"
  6. Razno

Dnevni red je bez izmena jednoglasno usvojen.

  1. Usvajanje zapisnika sa Četvrte sednice Odbora
     

    Uz materijale za Petu sednicu članovima Odbora je dostavljen i zapisnik Četvrte sednice. Niko od prisutnih članova nije imao primedbi na pomenuti materijal, pa je Zapisnik usvojen bez diskusije.
  2. Inicijativa Ministarstvu zaštite životne sredine u vezi sa procedurom usvajanja Zakona o upravljanju otpadom

    Po ovoj tački dnenog reda sekretar odbora je obrazložio situaciju oko Zakona o upravljanju otpadom. Naime u tom trenutku Zakon o upravljanju otpadom se još uvek nalazio na zvaničnom sajtu Parlamenta, što znači da je i dalje u parlamentarnoj proceduri. Međutim, postoje naznake da će svi zakoni koji su trenutno u proceduri biti povučeni, kako bi prvo bili usvojeni zakoni koji su neophodni za usaglašavanje pravnog sistema sa novim Ustavom Srbije. Zbog toga je neophodno obratiti se Ministarstvu zaštite životne sredine sa molbom da Zakon o otpadu dođe na dnevni red Skupštine što je pre moguće, jer će se njegovim usvajanjem stvoriti uslovi da se pravno uredi ova za funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava značajna oblast. Nakon diskusije Odbor je jednoglasno usvojio Inicijativu koja će biti upućena novom ministru zaštite životne sredine, a koja se odnositi na stav jedinica lokalne samouprave prema proceduri usvajanja Zakona o upravljanju otpadom.
  3. Inicijativa za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima u delu koji se odnosi na javnu rasvetu

    Po ovoj tački dnevnog reda predloženo je da Inicijativa za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima u delu koji se odnosi na javnu rasvetu, bude ponovo upućena Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je resorno ministarstvo za oblast komunalnih delatnosti. Naime, ova Inicijativa je u međuvremenu dodatno dobila na značaju s obzirom da je dosta opština u Srbiji krajem prošle godine dobilo obaveštenje od lokalnih elektro distribucija da je u procesu restruktuiranja JP EPS, delatnost javnog osvetljenja svrstana u sporednu delatnost. S tim u vezi, opštine su obaveštene da lokalne elektro distribucije više neće obavljati ovu delatnost. Opštinama je preporučeno da povere ovu delatnost trećim licima ili da za to osposobe sopstvena JKP. Ovakav razvoj situacije je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima u delu koji se odnosi na javno osvetljenje po kome je delatnost javnog osvetljenja isključiva nadležnost lokalnih elektro distribucija. Predlog da se Inicijativa uputi resornom ministarstvu jednoglasno je usvojen.
  4. Izveštaj o aktivnostima i prvim nalazima Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća

    Po ovoj tački dnevnog rede izvestioci su bili Milisav Aleksić i Aleksandar Ostojić, konsultanti za Radnu grupu za transformaciju javnih komunalnih preduzeća, koji su nakon uvodnih napomena u vezi sa funkcionisanjem Radne grupe, koje je izneo sekretar Odbora, izvestili članove o prvim rezultatima i nalazima do kojih su došli u svom radu. Odbor će imati priliku da se upozna sa kompletnim rezultatima i preporukama onog trenutka kada budu odobrene od strane Radne grupe. Do tada će Odbor redovno biti obaveštavan o napretku u radu.
  5. Projekcija obrazovnog filma o upravljanju otpadom "Skriveno blago"

    U okviru ove tačke dnevnog reda emitovan je obrazovni film o upravljanju otpadom "Skriveno blago", koji je realizovan u produkciji Ekolibri uz saradnju sa GTZ i Nemačkom razvojnom bankom. Svi prisutni su pozitivno reagovali na prikazani materijal i iskazali interesovanje za preuzimanje filma kako bi mogao da se koristi u školama u lokalnim sredinama.
  6. Razno

    Po ovoj tački dnevnog reda nije bilo diskusije.