Vesti

Predsedavanje Republike Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope - Maj-Novembar 2007. godine


SAVET EVROPE

Savet Evrope je najstarija panevropska politička organizacija nastala 1949. godine u Strazburu, Francuska, sa ciljem sprečavanja sukoba na teritoriji Evrope. Prevashodni ciljevi Saveta Evrope su unapređenje stanja ljudskih prava, parlamentarne demokratije i vladavine prava i promocija zajedničkih vrednosti u Evropi. Jedna od osnovnih vrednosti je razvoj demokratije na lokalnom i regionalnom nivou. Danas su članice Saveta Evrope sve države Evrope sa izuzetkom Belorusije (ukupno 46).

Državna zajednica SiCg je 3. aprila 2003. godine postala punopravan član Saveta Evrope i tom prilikom preuzela obaveze shodno punopravnom članstvu.

Komitet ministara Saveta Evrope je najbitniji organ ove organizacije koji donosi odluke. Svaku državu članicu u Komitetu predstavlja ministar spoljnih poslova ili stalni diplomatski predstavnik u Strazburu, koji bi trebalo da bude član vlade dotične države. Komitet ministara predstavlja telo koje ravnopravno diskutuje o nacionalnim pristupima rešavanju problema evropskog društva, ali i kolektivni forum koji formuliše panevropske odgovore na pomenute izazove. Kao takvo, ovo telo štiti osnovne vrednosti Saveta Evrope i nadzire primenu tih vrednosti od strane država članica.

PREDSEDAVANJE REPUBLIKE SRBIJE KOMITETOM MINISTARA

Predsedavanje ima veliki politički značaj, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov i odgovornost, o čemu govori ukupan odnos, konkretna angažovanost i aktivnosti svih država članica Saveta Evrope, koje su funkciju predsedavajućeg Komiteta ministara (KM SE) prihvatile sa najvećim uvažavanjem, pristupajući joj kao glavnom spoljno-političkom prioritetu u datom trenutku. Predsedavanje KMSE se rotira svakih šest meseci, pri čemu se na svakoj sednici predsedavajući menja po abecednom redu država članica.

Republika Srbija, samo četiri godine nakon prijema u Savet Evrope, preuzima predsedavanje Komitetom ministara, a time, de facto, i funkciju predsedavanja KM SE kao celinom. Funkciju predsedavajućeg Republika Srbija preuzima od San Marina na 117. sednici Komiteta ministara, 10.-11. maja 2007. godine u Strazburu i obavljaće je do novembra 2007. godine, kada bi ovu dužnost trebalo da preuzme Slovačka. Srbija preuzima predsedavanje dve godine nakon Varšavskog samita na kome su usvojeni izuzetno važni dokumenti – Varšavska deklaracija i Akcioni plan, te će sprovođenje varšavskih odluka biti u fokusu predsedavanja.

Predsedavanje Republike Srbije KM SE, kao i izbor prioriteta i pratećih aktivnosti, trebalo bi da budu u funkciji što veće afirmacije Srbije kao demokratske, multietničke i multikonfesionalne evropske države, koja je ravnopravna i stabilna članica evropske zajednice naroda, a ujedno i ozbiljan kandidat za što skorije članstvo u evropskim i evro-atlantskim integracijama. Pored potvrde na međunarodnom planu, predsedavanje KM SE je izuzetna prilika da se promovišu i potvrde evropske univerzalne vrednosti na unutrašnjem planu.

PRIPREME ZA PREDSEDAVANJE

S obzirom na ogroman značaj koji predsedavanje ima za dobro pozicioniranje Srbije na međunarodnom planu, kao i za buduće članstvo u Evropskoj Uniji, Vlada RS je ozbiljno pristupila planiranju sprovođenja ove funkcije i oformila Savet za pripremu i praćenje predsedavanja RS KM SE. Rad Saveta je usmeren na predlaganje mera i učestvovanje u koordinaciji rada nadležnih organa RS u pripremi, praćenju i realizaciji zadataka predsedavanja, kao i na predlaganje prioriteta predsedavanja. U radu Saveta učestvuju predstavnici svih nadležnih državnih organa, nevladinih organizacija i Stalne konferencije gradova i opština.

Do sada je održano tri sastanka Saveta, čiji je rezultat Platforma za predsedavanje RS KM SE od maja do novembra 2007. godine, koju je Vlada RS usvojila 26. aprila 2007. godine. Pomenuti Platforma, čiji je slogan „Jedna Evropa – naša Evropa“, predstavlja smernice i osnovu za realizaciju predsedavanja, a, između ostalog, sadrži i prioritete predsedavanja:

  1. Dalje unapređenje osnovnih vrednosti Saveta Evrope: ljudskih prava, vladavine prava i demokratije – dalje jačanje mehanizama za sprovođenje i nadgledanje sprovođenja konvencija;
  2. Borba protiv organizovanog kriminala i zalaganje za jačanje sigurnosti, posebno u odnosu na terorizam i sve oblike ekspolatacije;
  3. Izgradnja humanije Evrope – Za aktivniju participaciju svih građana:
    - jačanje evropskog identiteta i jedinstva zasnovanog na osnovnim vrednostima našeg zajedničkog nasleđa i kulturne raznolikosti,
    - izgradnja kapaciteta lokalnih zajednica i pojedinaca;
  4. Unapređivanje evropske perspektive kroz jačanje dobrosusedskih odnosa i primenu standarda i ciljeva Saveta Evrope u Jugoistočnoj Evropi.

Predstavnici SKGO su naročito učestvovali u kreiranju prioriteta 3., tačke – izgradnja kapaciteta lokalnih zajednica i pojedinaca. U okviru ovog prioriteta, Srbija će se tokom predsedavanja zalagati za: jačanje koncepta decentralizacije i institucionalnog dijaloga između vlasti na centralnom i lokalnom nivou; ostvarivanje izbalansiranog regionalnog razvoja, izgradnju kapaciteta lokalne samouprave i nacionalnih asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti; razvoj, produbljivanje i intenziviranje prekogranične saradnje, kao jednog od važnih instrumenata unapređivanja dobrosusedskih odnosa; za pokretanje inicijative za sklapanje novih multilateralnih sporazuma o prekograničnoj saradnji, zasnovanih na postojećim model sporazumima za JIE; i konačno, stvaranje novih partnerstava između regiona, gradova i opština, s posebnim naglaskom na saradnji u ekonomskoj i kulturnoj sferi.


Stalna konferencija gradova i opština će, kao član Saveta i kao asocijacija lokalnih vlasti koja zastupa interese i potrebe lokalne samouprave, pružati svu neophodnu podršku realizaciji predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope. 


Zaključak Vlade RS (05 broj: 018-2119/2007-1) kojim je usvojena Platforma predsedavanja RS KM SE


Spisak skupova koji će biti organizovani u okviru predsedavanja.


Za sve dodatne informacije možete se obratiti Aleksandri Milić, savetnici za institucionalni okvir, Projekat „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samouprau“, Zajednička inicijativa EAR i Saveta Evrope „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, tel. 011/3223 446, faks. 011/3221 215, email: aleksandra.milic@skgo.org