Vesti

NALED FORUM - pretpostavke za unapređivanje procedura izdavanja građevinskih dozvola


Procedura izdavanja odobrenja za izgradnju i postupak koji se sprovodi prilikom izgradnje i prijema objekata jedna je od zakonskih procedura koja bitno utiče na ekonomski razvoj. Baveći se tom problematikom, Tim za unapređenje kapaciteta opština MEGA programa uradio je analizu ovog procesa konsultujući pri tom predstavnike lokalne samouprave i privatnog sektora. Forum Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) bio je prilika da se ovaj proces analizira, uz prisustvo predstavnika nadležnih ministarstava, lokalne samouprave, javnih preduzeća, privatnih investitora i drugih zainteresovanih.

O preduslovima neophodnim za reforme u ovoj oblasti na početku skupa govorio je bivši Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, gospodin Parivodić, ispred tima koji je pripremio Nacrt zakona o restituciji građevinskog zemljišta. Sigurnost privatne svojine je preduslov za priliv investicija, čemu bi trebalo da doprinese donošenje pomenutog Zakona. Novim Zakonom biće uređen i status građevinskog zemljišta, kojim će biti ukinuta pravna kategorija korišćenja zemljišta, i ponovo uspostavljena svojina nad istim. Da o ovim pitanjima zaista postoji široki konsenzus prisutne je uverila i pomoćnik ministra infrastrukture, gospođa Aleksandra Damnjanović Petrović. Ona je prisutnima najavila i neke intencije novoformiranog ministarstva u domenu izdavanja građevinskih dozvola. U principu, radi se o povećanju pravne sigurnosti svih učesnika u postupku, što je kategorija u kojoj je u dosadašnjoj praksi primećeno najviše problema. Ministarstvo, naime, razmišlja o izmenama propisa, kojim bi bila uvedena nova faza postupka, u koju bi bili uključeni vlasnici susednih objekata, čime bi se sprečilo vođenje dugotrajnih sporova i odugovlačenje početka izgradnje. U domenu urbanizma, ona je istakla problem nepostojanja planskih dokumenata na svim nivoima. Gospođa Damnjanović je izrazila bojazan za stanje u jedinicama lokalne samouprave, imajući u vidu činjenicu da su 26.aprila ove godine prestala da važe privremena pravila građenja a da u većini opština nisu izrađeni urbanistički planovi u skladu sa `novim` zakonom iz 2003. godine. Neophodno je i da se država uključi u rešavanje ovog problema, prvenstveno obezbeđivanjem sredstava neophodnih za izradu planova.

Nebojša Rančić iz MEGA programa je predstavio dijagram procesa izdavanja odobrenja za izgradnju, građenja objekata i izdavanja upotrebne dozvole. Dobijena analiza trebalo bi da posluži kao osnova za davanje preporuka za unapređenje procedura izdavanja građevinskih dozvola. On je predočio da se efikasnost rada lokalne samouprave u celokupnom procesu građenja ogleda u tri glavna segmenta:

  • postojanje planske dokumentacije,
  • unutrašnja organizacija lokalne administracije, saradnja sa javnim preduzećima i
  • utvrđivanje jasnih procedura i korišćenje softvera za praćenje toka predmeta.

One lokalne uprave koje ostvaruju rezultate u tri gore navedena segmenta, mogu se pohvaliti i ubrzanjem procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

Na osnovu ovih pretpostavki date su i određene preporuke jedinicama lokalne samouprave u cilju unapređenja rada u ovoj oblasti, i to:

  1. izrada generalnog plana, liste prioriteta za izradu planova detaljne regulacije i izrada tih planova po prioritetima,
  2. izrada materijala za korisnike usluga u opštinskim uslužnim centrima sa dijagramom i objašnjenjem toka procesa
  3. pomoć klijentima prilikom dobijanja prethodnih uslova javnih komunalnih preduzeća
  4. utvrđivanje jasnih procedura i upotreba softvera.

JP `Elektroprivreda Srbije` se u postupku izdavanja odobrenja za izgradnju pojavljuje u dvostrukoj ulozi, kao jedno od preduzeća zaduženo za izdavanje posebnih uslova, ali i kao investitor velikih infrastrukturnih objekata. O iskustvima ovog preduzeća kao investitora govorio je Radiša Milošević iz Sektora za investicije.

Na okruglom stolu čula su se i neka iskustva stranih investitora ali i primeri iz prakse onih opština koje su u postupcima izdavanja odobrenja za izgradnju postigla izvestan napredak i na taj način stvorila povoljniju klimu za investiranje. Tako je gospodin Ibročić iz opštinske uprave Inđija govorio o njihovim iskustvima u svakodnevnom radu sa klijentima.