Vesti

Prezentacija prve verzije priručnika za uvođenje GIS-a


Jedan od važnijih rezultata koji treba da proisteknu iz GTZ projekta `Upravljanje zemljištem / Katastar u Srbiji` je štampanje Priručnika za uvođenje opštinskog GIS-a. Na ovom zadatku GTZ projekat radi već duže vreme, sublimirajući pri tom iskustva pilot opština i gradova, ali i drugih aktera relevantnih za temu GIS-a, kao što su resorna Ministarstva, Republički geodetski zavod, Stalna konferencija gradova i opština, međunarodni partneri i slično.

Nakon završetka prve grube verzije Priručnika, organizovana je prezentacija i diskusija na tu temu, na koju su pozvani predstavnici nekoliko opština i gradova koji su krenuli putem uvođenja naprednih informacionih sistema za efikasnije upravljanje resursima i prostornim podacima. Stalna konferencija gradova i opština i GTZ projekat `Upravljanje zemljištem` tako su ugostili predstavnike Niša, Kragujevca, Sombora, Valjeva, Užica, Kraljeva i Pančeva, ali i UN Habitata i Republičkog geodetskog zavoda.

Vođa izrade Priručnika, gospodin Ferkelijus, ekspert za GIS iz SR Nemačke, prisutnima je predstavio sadržaj budućeg priručnika, koji delom predstavlja kopiju sličnih priručnika iz Nemačke, a većim delom se oslanja na metodologiju koju GTZ projekat primenjuje u pilot opštinama i gradovima u Srbiji. Kako je planirano da jedno posebno poglavlje bude posvećeno pravnom okviru koji uređuje oblast vlasništva nad podacima i razmeni podataka, ovo poglavlje će biti preuzeto iz studije koju će za potrebe projekta izraditi ekspertska kuća izabrana putem konkursa. Očekuje se da bi ta studija mogla dati odgovore na neka ključna pitanja koja se tiču cene podataka i mogućih izmena propisa koji sada regulišu ovu oblast.

Cilj prezentacije bio je između ostalog provera valjanosti predloženog sadržaja priručnika, kao i provera nivoa detaljnosti koji treba da pruži ovaj priručnik. U diskusiji koja je usledila nakon prezentacije, predstavnici lokalnih samouprava govorili su o problemima koji nastaju prilikom organizacije procesa uvođenja GIS-a, o potrebi za postajanje podrške od rukovodstva opštine, kao i da bi priručnik trebao da sadrži poglavlje namenjeno upravo donosiocima odluka u lokalnoj samoupravi kako bi se odlučili da krenu u često veoma komplikovan i skup proces uvođenja geografskog informacionog sistema. Predstavnici opštine Pirot ponudili su izrađivačima priručnika Strategiju uvođenja GIS-a u opštini Pirot, koja je nastala kroz projekat Exchange sproveden preko SKGO. Kako je primećeno, pristup primenjen u ovoj Strategiji sličan je metodologiji GTZ-a tako da bi ovaj dokument mogao biti od koristi autorima Priručnika.

Deo diskusije posvećen je i izradi i održavanju katastra podzemnih vodova, pa je konstatovano da se lokalne samouprave zalažu da ovi poslovi pređu iz nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda na lokalni nivo. Svi prisutni su se složili da to pitanje, iako možda nije od velike važnosti za sam Priručnik, zaslužuje posebnu pažnju, s tim što su resorna tela Stalne konferencije možda pravo mesto za pokretanje ove inicijative.

Po rečima autora priručnika, stavovi izrečeni u diskusiji biće od neprocenjivog značaja za njegovu dalju razradu. Konačna verzija priručnika trebala bi da bude gotova i prezentovana javnosti početkom avgusta 2007. godine.