Vesti

Održana Treća sednica Radne grupe za pravna pitanja Odbora za urbanizam SKGO


Treća sednica Radne grupe za pravna pitanja Odbora za urbanizam SKGO održana je 16.5.2007. godine. Radna grupa je ovom prilikom proširena članovima Odbora za zaštitu životne sredine, jer je tema sastanka bila rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti i unapređenju zelenih površina. Sastanku su prisustvovali i neki od tvoraca ovog zakona, predstavnici Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

Svi prisutni su se složili da je nedostatak kvalitetnog sveobuhvatnog zakona koji bi regulisao oblast uređenja i zaštite javnih zelenih površina još od davne 1975. godine, doprineo lošem stanju mnogih zelenih parkovskih površina u gradskim naseljima, te da je neophodno donošenje navedenog propisa. Zaključeno je da je neophodno da se novi Zakon pojmovno i terminološki uskladi sa drugim srodnim propisima, a posebno sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o zaštiti životne sredine. Naglašena je i neophodnost utvrđivanja pitanja vlasništva prilikom proglašenja javnih zelenih površina, i naveden je niz primera iz opština i gradova gde neregulisani svojinski odnosi koče organizovanje adekvatne brige o zelenim površinama.

Predstavnici Udruženja pejzažnih arhitekata, koje trenutno priprema izmene teksta Nacrta, pozvali su predstavnike Radne grupe za pravna pitanja da na novu verziju zakona dostave svoje predloge i komentare.