Vesti

Održana Peta sednica Odbora SKGO za socijalnu politiku


Peta sednica Odbora za socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je 15. maj 2007. godine u Beogradu.

Prisutni na sednici su upoznati sa projektnom komponentom planiranja socijalne politike. Bilo je reči o značaju Fonda za socijalne inovacije (FSI) u projektu, napomenuto kako je za taj fond povećano interesovanje predstavnika lokalne samouprave, upravo lansiranjem pomenutog projekta. Predstavljen je način na koji mogu opštine konkurisati za sredstva tog fonda i izloženi su uslovi i najavljeno raspisivanje novog konkursa. Istaknut je značaj učešća opština, i istaknuto da je apliciranje opštine, bilo da je nosilac nekog projekta ili podržava neki projekat, dobro došlo i podsticajno, jer opština je ključna institucija decentralizacije.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predstavili su Vodič za osnivanje Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i dosadašnja iskustva rada pilot projekata regionalnih centara u Užicu i Čačku.

Na sednici je predstavljen predlog inicijative Odbora za socijalnu politiku za usvajanje preporuka i stavova lokalne samouprave u procesu prenosa nadležnosti u oblasti socijalne zaštite, primarne zdravstvene zaštite i obrazovanja. Ovom prilikom je ukazano na neadekvatan položaj gradskih opština u pogledu nadležnosti i mogućnosti vođenja aktivnije i samostalnije socijalne politike.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti gospodinu Dorijanu Nuaju, sekretaru Odbora, na telefon: 011/3223-446, ili putem elektronske pošte: dorijan.nuaj@skgo.org.