Vesti

Održana Deveta sednica Predsedništva SKGO

U Beogradu je, 14. maja 2007. godine, održana Deveta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Pored članova Predsedništva, sednici su prisustvovali predstavnici inostranih partnera.

Posle usvajanja redovnih tačaka, Zapisnika sa 8. sednice Predsedništva i Izveštaja generalnog sekretara o radu SKGO između dve sednice Predsedništva, jednoglasno je usvojen koncept početka priprema za XXXVI Skupštinu SKGO koja bi trebalo da se održi u 2007. godini.

U nastavku sednice, Milan Popadić načelnik Uprave za odbranu Republike Srbije u Ministrastvu odbrane, izneo je stavove Uprave u vezi sa neophodnošću donošenja Zakona o civilnoj zaštiti i predstavio radnu verziju ovog Zakona. Predsedništvo se jednoglasno pridružilo inicijativi da se u što je moguće kraćem roku donese Zakon o civilnoj zaštiti koji će dovesti do usaglašavanja sa Ustavom, zakona i važećih propisa iz ove oblasti. Takođe, Predsedništvo je pružilo punu podršku Upravi za vanredne situacije u Ministrastvu odbrane na izradi konačnog teksta Zakona o civilnoj zaštiti.

U odnosu na pokrenutu inicijativu Odbora za socijalnu politiku SKGO predloženo da se razmotri, unapredi i dopuni Predlog preporuka i stavova lokalne samouprave u procesu prenosa nadležnosti u oblastima socijalne zaštite, prosvete i zdravstva.

U daljem toku sednice, predstavljen je Izveštaj Nadzornog odbora, posle čega je Predsedništvo usvojilo Finansijski izveštaj za 2006. godinu i Predlog finansijskog plana za 2007. godinu.

Na inicijativu predsednika SKGO i Zajednice jedinica lokalne samouprave Republike Makedonije – ZELS gospodinom Petrov Andrejem, izrađen je Nacrt sporazuma o saradnji koji je Predsedništvo jednoglasno usvojilo. Članovi Predsedništva upoznati su sa upravo potpisanim Sporazumom sa Zajednicom opština Crne Gore u Podgorici 08.05.2007. godine, kao i da će se iz razloga jačanja međusobnih veza i kontakata, ovogodišnje Sportske igre biti organizovane u Budvi u junu. Takođe, predlog sporazuma sa Savezom opština Slovenije je usaglašen i predloženo je njegovo potpisivanje u Sloveniji krajem ovog meseca.