Vesti

Održana Sedma sednica Odbora SKGO za privredni razvoj


Sedma sednica Odbora za privredni razvoj SKGO održana je 8. maja 2007. godine, u prostorijama opštine Golubac.

Na sednici je predstavljen marketing investicionih ulaganja kao najveći pojedinačni projekat koji se bavi promovisanjem investicionih ulaganja, kao i ekonomske i druge koristi koje gradovi/opštine ubiru od stranih direktnih investicija. Takođe, pomenuti su i elementi koji motivišu strane ulagače da plasiraju svoja sredstva na određenoj teritoriji. Potreba za izgradnjom imidža od strane lokalnih samouprava je istaknuta kao važan faktor čitave koncepcije privlačenja stranih direktnih investicija kroz identifikaciju percepcije investitora, određivanje ciljeva izgradnje imidža, razvoja sadržaja marketinga i odabira i razvoja promotivnih alata i njihove integracije u marketišku kombinaciju.

Predstavnik Programa MEGA govorio je o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta kao velikoj prepreci u privlačenju investicija, odnosno kako ta prepreka može da postane podsticaj lokalnom ekonomskom razvoju. Naime, investitori su zbunjeni vrstama, načinom određivanja i visinom dažbina koje opterećuju zemljište, zbog čega je potrebno izvršiti reformu finansiranja građevinskog zemljišta u cilju privlačenja investicija, vodeći pri tome računa da lokalni budžeti ne budu ugroženi. Predloženi su mogući pravci reforme, po kojima bi se nove lokacije teretile samo troškovima komunalnog opremanja, jer bi investitor cenu korišćenja („kapitalizovanu rentu“) trebalo da plati kroz zakupninu, a ne kroz naknadu, a druga mogućnost je da se u ovu oblast regulatorno umeša država uvođenjem ograničenja u Zakon o finansiranju lokalne samouprave putem utvrđivanja maksimalnog iznosa naknade za uređenje, kako je učinjeno u nekim susednim državama.

Predstavljeni su rezultati nedavno održane radionice o podršci koju lokalne samouprave pružaju malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi. Opštine na razne načine preuzimaju odgovornost za lokalni ekonomski razvoj, podršku MSP i poljoprivredi, preduzimajući veliki broj mera u tom cilju. Za mnoge od tih aktivnosti, naročito finansijske, kao što su garantni fondovi, nedostaje pravna osnova. Izložena su iskustva vezana za poljoprivredu, pre svega za rad Savetodavnih službi.

Na sednici je bilo reči i o konceptu uspešnog rada Slobodne zone Pirot. U cilju privlačenja stranih investitora u ovu zonu, opština Pirot je oslobodila potencijalne investitore plaćanja komunalnih taksi prilikom izgradnje objekata, kao i u periodu desetogodišnje eksploatacije objekta, što je izgradnju u Zoni učinilo za 25% jeftinijom. Projekat Slobodne zone čini jedan od uspešnijih primera privatno – javnog partnerstva tako što je Opština aktivno učestvovala u afirmaciji Slobodne zone Pirot, učešćem na brojnim prezentacijama u zemlji i inostranstvu, a Slobodna zona je svojom delatnošću i marketingom doprinosila afirmaciji Opštine.

U okviru tačke razno, prezentovana je inicijativa opštine Smederevska Palanka koja se odnosi na korišćenje mineralnih sirovina i nemogućnosti da se zbog određenih zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast ostvari razvoj opštine. Odbor je jednoglasno usvojio ovu inicijativu. U narednom periodu neophodno je uputiti pisma nadležnim ministarstvima kako bi se ova problematika u što kraćem roku rešila.


Za eventualne dodatne informacije možete se obratiti gospođi Slađani Grujić na telefone: 011/3223-446 i 064/87-033-29, ili putem elektronske pošte: sladjana.grujic@skgo.org