Vesti

Treća sednica Predsedništva SKGO

Treća sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština održana je u Beogradu, 25. marta 2010. godine. Sednicom je predsedavao Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin.

U uvodnom delu sednice, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, članovima Predsedništva je predstavio Izveštaj o radu SKGO za period 28. januar – 25. mart 2010. godine, uz poseban osvrt na aktivnosti koje su obeležile rad Asocijacije u periodu između dve sednice Predsedništva, kao što su održavanje prvog sastanka Radne grupe za podršku reformi JKP-a i izradi novog Zakona o komunalnim delatnostima, prve sednice Nacionalnog saveta za decentralizaciju, sastanci sa resornim ministarstvima oko pripreme brojnih zakonskih predloga koji su od izuzetne važnosti za budućnost lokalnih samouprava.

Predsedništvo SKGO je usvojilo sledeće inicijative:

  • Inicijativu za primenu Sporazuma o saradnji Vlade Republike Srbije i SKGO – u cilju organizovanja sastanka sa predsednikom Vlade pre izrade Memoranduma o budžetu za narednu godinu.
  • Inicijativu za uspostavljanje saradnje sa resornim odborima Narodne skupštine – sa ciljem da se obezbedi prisustvo predstavnika SKGO na sednicama resornih odbora kada se radi o zakonima koji se tiču lokalne samouprave.
  • Inicijativu za oslobađanje od plaćanja, ili za plaćanje na rate, republičkih administrativnih taksi i naknada za usluge koje pruža RGZ u procesu legalizacije objekata
  • Inicijativu za održavanje sastanka u Ministarstvu finansija povodom primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji
  • Inicijativu za izmenu Uredbe o visini godišnje naknade za motorna vozila, traktore i priključna vozila (“Sl. Glasnik RS”, br. 41/09)

Članovima Predsedništva su predstavljene informacije o konstituisanju i inicijativama odbora SKGO, o ciljevima i planiranim aktivnostima kampanje “SKGO naša adresa“, kao i o predstojećim treninzima koje organizuje Centar za obuku SKGO, koji su namenjeni članovima Predsedništva i predsednicima odbora, a odnose se na pregovaranje i lobiranje i veštinu javnog nastupa. Predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije su prisutnim članovima Predsedništva, predstavili primenu Zakona o vanrednim situacijama, posebno naglašavajući koje su nadležnosti jedinica lokalne samouprave po pitanju vanrednih situacija i ukazali koje mere treba preduzeti u cilju zaštite od poplava.