Vesti

Napredak i značaj Mreže lokalnih poverenika

Stalna konferencija gradova i opština je u cilju što čvršće saradnje i pravovremenog informisanja oformila mrežu lokalnih poverenika u gradovima i opštinama Srbije, koji imaju ulogu kooordinatora i spona između Stalne konferencije i svog grada/opštine.

Od momenta formiranja mreže u junu 2006. godine, broj gradova i opština uključenih u mrežu se konstantno povećava. U mrežu poverenika je trenutno uključeno 137 predstavnika gradova/ opština, a očekujemo da će se mreži lokalnih poverenika priključiti i predstavnici svih preostalih gradova/ opština.

Osim aktivnosti na proširivanju mreže, znatne napore ulažemo i u jačanje uloge lokalnih poverenika, kako bi svoje zadatke obavljali lakše i efikasnije. Jedna od mera koje preduzimamo je periodično sastajanje u cilju međusobnog informisanja o problemima i mogućnostima unapređenja efikasnosti mreže.

Sledeći takav sastanak planiran je za jun mesec, gde ćemo sagledati ostvarene prioritete određene na prethodnom sastanku i odrediti smernice za naredni period.

U prethodnom periodu, zajednički smo uradili nekoliko značajnih aktivnosti:

  • Tokom februara meseca, poverenici dostavljaju upitnike iz svojih opština, povodom sprovođenja istraživanja o analizi trening potreba u gradovima i opštinama Srbije
  • U martu mesecu na urgentan poziv Stalne konferencije povodom molbe Ministarstva pravde, dostavljaju upitnike kojima se formira baza besplatne pravne pomoći u opštinama Srbije. Za jedan radni dan, sakupljeno je 119 odgovora
  • U martu mesecu u roku od 5 radnih dana sakupljena je baza statističkih podataka o stanju komunalnih usluga u 40 opština koje ulaze u program Evropske unije za prekograničnu saradnju sa Bosnom Hercegovinom i Crnom Gorom. Baza je formirana na molbu Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom. Od 40 opština pozivu se odazvalo 35
  • U aprilu mesecu u roku od tri radna dana ponovo urgentnom akcijom, sakupljena baza kreditne zaduženosti gradova i opština Srbije. Baza je sakupljena na molbu Nemačke organizacije GTZ-a i ona sadrži 115 odgovora. Ovo je kada se uzme u obzir težina traženih podataka i broj gradova i opština koji su se odazvali, najbolji odziv do sada.

Želimo da istaknemo da u jednom broju odziva učestvuju i opštine koje nemaju svog lokalnog poverenika, te se nadamo da će i ove opštine u što skorijem periodu odrediti osobu koja će imati ulogu poverenika.

Na osnovu aktivnosti u prethodnom periodu, shvatamo da mreža napreduje ka momentu u kome postaje kvalitetan instrument za efikasno koordiniranje sa jedinicama lokalne samouprave i jedno od retkih oruđa u našoj zemlji, koje je sposobno da u kratkom vremenskom periodu odgovori na složene zahteve koje nam sve više nameće reforma lokalne samouprave i proces pridruživanja EU.