Vesti

Održana radionica `Uloga opština u razvoju mali i srednjih preduzeća (MSP), poljoprivrede i ruralnom razvoju`


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 25. aprila, održana je radionica o ulozi gradova/opština u razvoju MSP, poljoprivrede i ruralnom razvoju. Stalna konferencija i UNDP bili su organizatori ovog značajnog događaja.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede, Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, Regionalnih agencija za MSP, lokalnih samouprava, MEGA programa, gosti iz inostranstva.

Cilj ovakvog okupljanja bio je da se sagleda trenutna situacija u pogledu postojećih i planiranih sredstava podrške koju gradovi i opštine pružaju razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (uključujući i poljoprivredu), kao osnova za pripremu budućih mera na ovom polju. Za mnoge od tih aktivnosti, naročito finansijske kao što su kreditni ili garantni fondovi, nedostaje pravna osnova. Zamenik direktora Republičke Agencije za MSPP, gospodin Dejan Radulović, predložio je donošenje Zakona o mikrokreditnim fondovima čime bi pravni osnov za ostvarivanje finansijske podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima bio rešen, a samim tim i uređen način finansiranja sektora MSP. Zakonom o mikrokreditnim fondovima regulisala bi se oblast garancija, stvorili uslovi za formiranje fondova, identifikovala sredstva za fondove i definisale procedure.

Gosti iz Bugarske su predstavili mikrolizing šemu kao model finansiranja koji nudi niz pogodnosti za podršku start - ap firmama u smislu nepostojanja potrebe za drugim sredstvima obezbeđenja. U našoj praksi je moguće modifikovati ovu šemu kroz jedan od 3 modela (nacionalna mirkolizing šema koja bi bila implementirana kroz Republički Fond za razvoj; regionalno-lokalna šema kroz formiranje specijalizovanih lizing preduzeća; treći model bi podrazumevao subvencije ili preuzimanje rizika od strane gradova/opština ili Republike dok bi realizaciju vršila postojeća komercijalna lizing firma (nalik na aranžmane koje sada neke opštine i gradovi imaju sa bankama o komisionom plasmanu budžetskih sredstava za kreditiranje MSP).

Gosti iz Bugarske su prezentovali i zanimljiva iskustva o podršci sektoru lekovitog bilja i ručnom radu/zanatima, kao i o generalnom modelu lokalnih biznis centara.

Na radionici su prezentovana iskustva 3 regionalne agencije za mala preduzeća u otvaranju podcentara - Beograd, stvaranju garantnih fondova (Novi Sad), kao i u transformaciji u Regionalne razvojne agencije sa znatno širim ovlašćenjima (kao što je Regionalna razvojna agencija - slučaj Zrenjanin, Banat).

To je sve u skladu sa trendom povećavanja važnosti regionalnog nivoa, naročito nakon usvajanja Strategije ravnomernog regionalnog razvoja (januara 2007. godine). Strategijom je predviđeno kreiranje niza mehanizama podrške, pa je neophodno da i akcije LS imaju u vidu ovaj momenat i budu usaglašene sa tim.

U domenu poljoprivrede, Grad Niš i Opština Arilje, MSP centar Beograd sa Opštinom Rakovica (u kreiranju agrobiznis klastera,) kao i projekat UNDP u Vranju, izložili su sopstvena iskustva. Očigledno postoji značajna potreba za savetodavnim uslugama i drugim akcijama opština u podsticanju razvoja poljoprivrede.