Vesti

Održana zajednička Sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i Odbora SKGO za urbanizam


Zajednička sednica Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za urbanizam je održana 23. aprila 2007. godine, u prostorijama SKGO u Beogradu. Na sednici su prisustvovali predstavnici iz 20 opština i brojni gosti.

Na sednici su razmatrane četiri teme:

Predstavljeni su nalazi i preporuke MEGA programa koji se tiču komunalne infrastrukture u gradovima i opštinama Srbije u domenu uređenja građevinskog zemljišta, kao i Zakon o decentralizaciji zemljišta i rešenja koja se odnose na oblast restitucije zemljišta.

Predstavljeno je Uputstvo za primenu Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Ovo je prvi pisani dokument o tome kako ovaj Zakon treba primenjivati i namenjen je pre svega organima upravljanja u opštinama i može se naći na sajtu Uprave za zaštitu životne sredine.

Na sednici su takođe ukratko objašnjeni razlozi za izradu Nacrta zakona o zaštiti i unapređenju zelenih površina. Zaključeno je da su lokalne samouprave zainteresovane da se ova oblast uredi posebnim zakonom i da bi doprinos Stalne konferencije bio značajan u procesi pripreme predloga zakonskog teksta. Dogovoreno je da se za rad SKGO iskoristi postojeća radna grupa za pravna pitanja, već formirana u okviru Odbora za urbanizam. Za potrebe pripreme novog Zakona ova radna grupa biće proširena predstavnicima svih zainteresovanih opština i važnih institucija.

Predstavljena je i radna verzija Zakona o civilnoj zaštiti, a prisutni su pozvani da oforme tim koji će komentarisati ovu prvu verziju pomenutog Zakona, kako bi krajnji rezultat bio što kvalitetniji predlog kojim se brojna pitanja regulišu upravo na lokalnom nivou.


Uputstvo za sprovođenje Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu
 
 Zapisnik sa sednice
 
 Radna verzija Zakona o civilnoj zaštiti