Vesti

Održana Konferencija ‘Lokalna održivost - od pilot opština i strategija do zajedničke akcije’


Treća konferencija o lokalnom održivom razvoju u Srbiji pod nazivom „Lokalna održivost – od pilot opština i strategija do zajedničke akcije“ održana je 17. i 18. aprila 2007. godine u Hotelu M, Beograd. Skup je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti Norveške (KS), kao jednu od završnih aktivnosti Programa za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u gradovima i opštinama Srbije (Program).

Pripremni dan Konferencije održan je u popodnevnim satima 17. aprila, kada su predstavnici mreže „Koalicija LA21“ kroz rad tri tematska okrugla stola došli do zaključaka i preporuka o implementaciji Programa koji će biti uvršteni u «Završni izveštaj Programa». Izveštaj sa kompletnim iskustvima tri godine implementacije Programa će biti dostavljen svim opštinama kako bi se proces lokalnog održivog razvoja što bolje i kvalitetnije sproveo u opštinama koje tek treba da započnu ovaj proces.

U sredu, 18. aprila, održan je glavni događaj Konferencije na kojem je učestvovalo oko 100 predstavnika opština, centralnih vlasti, partnera iz Norveške, Ambasade Kranjevine Norveške, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i medija. Konferenciju je otvorio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, i tom prilikom posebno pozdravio partnere sa kojima je SKGO imala uspešnu saradnju tokom realizacije projekta. Učesnicima se u ime Ministarstva nauke i zaštite životne sredine obratio Miroslav Nikčević, direktor Uprave za zaštitu životne sredine Republike Srbije, a u ime Ambasade Kraljevine Norveške prisutne je pozdravio Simen Braen, prvi sekretar Ambasade, ukazavši na aspekte saradnje Norveške i Srbije i donatorske pomoći koje ova skandinavska zemlja pruža lokalnim zajednicama u Srbiji.

Projektni tim predstavio je tok ciklusa implementacije Programa, od njegovih ranih faza u kojima se izrađivala „Strategije lokalnog održivog razvoja“, usvojena u maju 2005. godine na Prvoj nacionalnoj konferenciji o lokalnom održivom razvoju, pa sve do izrade i usvajanja pojedinačnih strategija održivog razvoja u 7 pilot opština u Programu. Aleksandra Jović, menadžerka Tima za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva u Vladi Republike Srbije, kao predstavnik centralnih vlasti dovela je u vezu aktivnosti u sprovođenju Strategije sa Lokalnom Agendom 21 i održivim razvojem, dok je Jovan Slavković, predsednik opštine Sombor, kao predstavnik lokalnih vlasti govorio o izazovima sa kojima se lokalna zajednica susreće u izradi Strategije lokalnog održivog razvoja, kao i iskustvima Sombora u dobijanju sredstava za konkretne projekte.

Ojsten Haugen, direktor za međunarodnu saradnju u KS, istakao je da Konferencija ne predstavlja samo zaokruživanje trogodišnjeg Programa koji je imao velikog odjeka u gradovima i opštinama Srbije, već i početak nastavka novog vida saradnje za koju je Vlada Norveške potvrdila određena sredstva.