Vesti

BMZ delegacija u Beogradu


Poseta predstavnika Saveznog Minstarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke

Predstavnici Saveznog Minstarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ) posetili su Projekat GTZ-a „Modernizacija komunalnih usluga“ i Stalnu konferenciju gradova i opština.

U okviru ove posete, u ponedeljak, 16. aprila, u svečanoj sali Stalne konferencije gradova i opština održan je sastanak na kome je predstavnicima Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Ambasade, kao i finansijskih institucija Savezne Republike Nemačke predstavljena saradnja Stalne konferencije gradova i opština, GTZ i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Domaćin sastanka bio je gospodin Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština. Nakon pozdrava gostiju, gospodin Staničić je zajedno sa gospođom Zoricom Vukelić, zamenicom generalnog sekretara SKGO, predstavio značaj saradnje sa GTZ Projektom „Modernizacija komunalnih usluga“. Gospodin Staničić je takođe govorio o planovima i aktivnostima Stalne konferencije, sa akcentom na tekući proces decentralizacije Srbije i prenosa nadležnosti na same opštine i objasnio na koji način bi iz ugla Stalne konferencije bilo značajno da se nastavi efektivna saradnja sa GTZ-om. Gospođa Vukelić je detaljnije opisala konkretne aktivnosti koje su sprovedene sa opštinama u Srbiji bilo u vidu projekata bilo u vidu savetodavne i stručne podrške. U kratkim crtama predstavljeni su i Odbori Stalne konferencije i način njihovog rada sa opštinama.

Gospođa Antonela Solujić, rukovodilac grupe za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije Ministarstva rudarstva i energetike u ime Ministarstva zahvalila se GTZ-u za uspešnu saradnju tokom prethodnih godina i u okviru zahvalnice istakla značaj koji je ova saradnja imala za opštine, ali i za samu Republiku Srbiju. Prisutnima je predstavila neke od najvažnijih aspekata saradnje, kako kroz finansijsku podršku opštinama tako i kroz podršku u razvoju zakona i podzakonskih akata.

Dr Zigfrid Brenke, vođa GTZ Projekta „Modernizacija komunalnih usluga“ izrazio je lično zadovoljstvo saradnjom sa Stalnom konferencijom i Ministarstvom rudarstva i energetike. Gospodin Brenke je govorio o samim projektima iz fonda za finansiranje malih komunalnih projekata. Iznet je značaj koji su projekti imali na promenu svesti kod građana po pitanju komunalnih usluga i komunalnih aktivnosti. Gospodin Brenke je takođe govorio o mreži NALAS (Mreža lokalnih vlasti jugostočne Evrope) i aktivnostima koje GTZ projekat i Stalna konferencija preduzimaju u okviru mreže.

Gospodin Miodrag Gluščević, sekretar Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje i sekretar Odbora za energetsku efikasnost Stalne konferencije govorio je o aktivnostima ovih odbora. Predstavljen je fond za finansiranje malih komunalnih projekata i istaknuto je da je od 2004. do 2007. godine učešće GTZ-a u ovom fondu premašilo 1.000.000 €. Gospodin Glušćević govorio je i o alatima koje je GTZ, u saradnji sa Stalnom konferencijom razvio za opštine.

Gospođa Ljubica Todorović govorila je o Savetodavnom centru Stalne konferencije gradova i opština. Predstavila je napredak u njegovom razvoju, njegov rad, kao i interesovanje koje je savetodavni centar izazvao kod opština i institucija. U toku prethodne godine informisanost o postojanju Savetodavnog centra porasla je sa oko 18 odsto na preko 45 odsto u gradovima i opštinama, a interesovanje o uslugama se srazmerno povećalo. Gospođa Todorović je predstavila alate kojima Savetodavni centar raspolaže kao i proces dostavljanja alata opštinama i naporima Savetodavnog centra da pribave alate koje su u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština razvile i druge donatorske institucije.

Gospodin Aleksandar Bućić, sekretar Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije govorio je o izazovima koje predstavlja decentralizacija, kako za opštine, tako i za Stalnu konferenciju. Predstavio je neke strategije koje Stalna konferencija razvija kako bi decentralizacija bila što uspešnije sprovedena. Takođe je predstavio podršku koju je Stalna konferencija dobila za razvoj ovih strategija i daljih aktivnosti od GTZ-a kroz finansije, savetovanje i obuke.