Vesti

Javno-privatno partnerstvo u oblasti komunalnih delatnosti


U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, Nemačke razvojne banke KfW, Dojče banke, Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ i Ekonomskog instituta, u prostorijama Stalne konferencije, 2. aprila 2007. godine, održana je prezentacija `Javno-privatno partnerstvo u oblasti komunalnih delatnosti`. Prezentaciji su, osim predstavnika organizatora, prisustvovali i predstavnici četiri grada i najvećih opština u Srbiji, Narodne banke Srbije i Evropske agencije za rekonstrukciju.

Želja organizatora je bila da, na primerima iz prakse, prikaže prednosti i nedostatke različitih modela javnog-privatnog partnerstva, zatim pravne i finansijske uslove koji vladaju u našoj zemlji, kao i ograničenja, odnosno probleme na koje se može naići u realizaciji projekata. Takođe, namera je bila da se na jednom mestu okupe, sa jedne strane, predstavnici jedinica lokalne samouprave, a sa druge predstavnici finansijskih institucija i da u direktnom kontaktu razmene iskustva i viđenja u pogledu primene partnerstva javnog i privatnog sektora u oblasti pružanja komunalnih usluga.

Prezentaciju je otvorio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, a izlagali su:

  • Dr. Dobrosav Milovanović, direktor Ekonomskog instituta, na temu `OPŠTA PITANJA JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA`;
  • Valter A. Volfgang, direktor Dojče banke, na temu `PROJEKTI PFI/JPP U OBLASTI TRETIRANJA OTPADNIH VODA`;
  • Marija Drča Ugren, Ekonomski institut i Relja Zdravković, advokat, SCHOENHERR u saradnji sa Moravčević, Vojnović & Zdravković OAD, na temu `JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO U KOMUNALNIM DELATNOSTIMA - PRAVNI I EKONOMSKI ASPEKTI; MOGUĆI MODELI`;
  • Bojan Stanojević, Grad Beograd, gradski menadžer, na temu `GRAD BEOGRAD – PRIMER IZ PRAKSE U OBLASTI JPP`;
  • Dr. Elke Helštern, Nemačke razvojne banke KfW, direktor kancelarije u Beogradu, na temu `ISKUSTVA KfW SA JAVNIM-PRIVATNIM PARTNERSTVOM U JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA`;
  • Dr. Zigfrid Brenke, vođa GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga`, na temu `JPP U OBLASTI UPRAVLJANJA ČVRSTIM KOMUNALNIM OTPADA`

U diskusiji nakon prezentacija gospodja Marija Drča Ugren je upoznala prisutne sa mogućim modelima realizacije javno-privatnih partnerstava u oblasti komunalnih delatnosti kao i sa mnogobrojnim zakonskim i praktičnim ograničenjima za njihovu realizaciju. Ipak, gospodja Drča Ugren je naglasila da uprkos datim ograničenjima mogućnosti za javno-privatna partnerstva u ovoj oblasti postoje i da ih treba razmatrati.

Gospodin Relja Zdravković je kao moguće modele JPP naveo sledeća četiri:

  1. koncesija
  2. sticanje „udela“ u javnim komunalnim preduzećima
  3. ugovor o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti
  4. zajedničko društvo

Gradski menadžer grada Beograda, gospodin Bojan Stanojević je kao neophodne korake u ovoj oblasti naveo donošenje posebnog zakona kojim bi bile regulisane koncesije na lokalnom nivou kao i osnivanje posebnog nezavisnog tela u vidu državne agencije koje bi regulisalo ovu oblast.

Na kraju je zaključeno da bi dalji koraci trebalo da budu prikupljanje inicijativa sa lokalnog nivoa o mogućim planovima i potrebama u oblasti javno-privatnog partnerstva i to bi trebalo sprovesti kroz Stalnu konferenciju gradova i opština, a zatim bi preko Ekonomskog instituta i njihovih eksperata takve inicijative i predlozi bili upućivani KfW i Deutsche bank.