Vesti

Razvoj različitih pristupa politici prenosa nadležnosti lokalnoj samoupravi u oblasti obrazovanja


U okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji”, a u organizaciji Saveta Evrope i SKGO, u petak, 30. marta 2007. godine, u prostorijama SKGO, održan je Okrugli sto na temu - Razvoj različitih pristupa politici prenosa nadležnosti lokalnoj samoupravi u oblasti obrazovanja.

Na okruglom stolu su učestovali predstavnici Ministarstva prosvete i sporta, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opština i gradova, Saveta Evrope, Svetske banke, kao i mnogobrojni domaći stručnjaci i stručnjaci Saveta Evrope.

Okrugli sto je imao dva osnovna cilja:

  • Diskusija i utvrđivanje uticaja transfera u određenoj oblasti;
  • Dogovor o narednim koracima koje treba preduzeti u vezi sa sprovođenjem osnovnog istraživanja i predlaganjem novih finansijskih aranžmana.

Pored toga, učesnici okruglog stola su imali priliku da razmatraju mogućnost osnivanja ekspertske radne grupe koja će raditi na razvoju novih finansijskih aranžmana za prenos nadležnosti na lokalnu vlast u oblasti obrazovanja.

Nakon iscrpne diskusije, učesnici su usvojili sledeće zaključke:

  1. Svi učesnici su se složili da se proces decentralizacije u oblasti obrazovanja mora postepeno sprovoditi. Više puta je pomenuto od strane predstavnika lokalnih vlasti da je pre svega potrebno jasno definisati raspodelu nadležnosti između centralne i lokalne vlasti, čime će se rešiti i jasno razgraničiti i odgovornost.
  2. Takođe je istaknuto, da nedavno donešen Zakon o finansiranju lokalne samouprave, predstavlja odgovarajući osnov za dalju decentralizaciju u obrazovanju. Međutim, sada treba raditi na daljem razvitku tog zakona (njegovim izmenama), kao i na menjanju i razvijanju sektorskih zakona kojima se uređuju inspekcije, kontrola kvaliteta rada i dr, kako bi se postigao pomak u reformama. S tim u vezi, potrebno je kreirati takav mehanizam finansiranja koji će odgovarati finansiranju decentralizovanog obrazovanja.
  3. Pokrenuta je inicijativa za stvaranje “pilot” opština, u kojima bi se i praktično mogla izvršiti “proba” prenosa pojedinih nadležnosti, što bi ujedno predstavljalo i test za institucije da se proceni spremnost lokalnih vlasti na decentralizaciju u ovoj oblasti.
  4. Pokrenuta su i druga brojna pitanja koja zahtevaju podrobniju analizu i s toga je Savet Evrope predložio osnivanje jedne stručne radne grupe koja bi bila sačinjena od predstavnika sektorskog ministarstva (Ministarstva prosvete i sporta), Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, lokalnih vlasti, predstavnika sekretarijata SKGO i domaćih stručnjaka, dok bi stručnjaci Saveta Evrope pružili podršku i potrebnu pomoć prilikom rada. Ova grupa bi predstavljala “vodeću snagu” u upravljanju procesom decentralizacije u ovoj oblasti.


    Prezentacija 'Socio-ekonomski aspekti razvoja i finansiranja obrazovanja u Srbiji' (Dr Slavko Karavidić)
    Prezentacija 'Podaci o obrazovanju u Srbiji' na engleskom jeziku ('Public education data in Serbia')