Vesti

Održan okrugli sto ‘Finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti socijalne zaštite’


U okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji”, a u organizaciji Saveta Evrope i SKGO, u četvrtak, 29. marta 2007. godine, u prostorijama SKGO, održan je Okrugli sto na temu - Finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti socijalne zaštite.

Na okruglom stolu su učestovali predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Fonda za socijalne inovacije, opština i gradova, Saveta Evrope, kao i mnogobrojni domaći stručnjaci i stručnjaci Saveta Evrope.

Okrugli sto je imao dva osnovna cilja:

  • Diskusija i utvrđivanje uticaja transfera u određenoj oblasti;
  • Dogovor o narednim koracima koje treba preduzeti u vezi sa sprovođenjem osnovnog istraživanja i predlaganjem novih finansijskih aranžmana.

Pored toga, učesnici okruglog stola su imali priliku da razmatraju mogućnost osnivanja ekspertske radne grupe koja će raditi na razvoju novih finansijskih aranžmana za prenos nadležnosti na lokalnu vlast u oblasti socijalne zaštite.

Nakon iscrpne diskusije, učesnici su usvojili sledeće zaključke:

  1. Postoji potreba za donošenjem nov(og)ih zakona kojim će se regulisati socijalna zaštita, jer momentalno ne postoji zakonski okvir koji omogućava implementaciju Strategiju reforme socijalne zaštite.
  2. Analize koje je Centar za liberalno-demokratske studije sproveo 2004. godine pokazuju da lokalne samouprave izdvajaju ispod 2% iz svog budžeta za socijalna prava. Finansijska situacija je veoma loša u opštinama u oblasti socijalne zaštite. Veoma često lokalne vlasti ne znaju ni koliko sredstava se izdvaja za plaćanje pojedinih socijalnih prava za njihovu opštinu. U poslednjih deset – petnaest godina, jedan deo socijalne zaštite se finansira prvenstveno iz donacija. Međutim, lokalne vlasti su često ne zainteresovane, a samim tim i nedovoljno informisane o projektima koji se sprovode kod njih. Nadalje, iako je u gore pomenutom periodu, nevladin sektor počeo da pruža neke socijalne usluge i udruženja građana su postala aktivnija, još uvek ne postoji dovoljna uključenost građana u ovom sektoru. Sve ovo dovodi do toga da su usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou nedovoljno razvijene.
  3. U cilju podrške procesu decentralizacije, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je osnovalo Fond za socijalne inovacije i Fond za finansiranje invalidskih udruženja. Oba ova fonda imaju za cilj da omoguće i pospeše uvođenje novih usluga na lokalnom nivou, kao i da povežu razne učesnike (institucije, udruženja) koji postoje i koji funkcionišu na lokalnom nivou.
  4. Po važećem Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, lokalne samouprave su obavezne da pružaju određene usluge u socijalnom sektoru – pravo na pomoć u kući, dnevni boravak, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu (čl. 9. st. 3.). Takođe, ukoliko joj to dozvoljavaju materijalni uslovi, opština može da utvrdi i druga prava u oblasti socijalne zaštite, veći obim prava od obima utvrđenih navedenim zakonom i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje (čl. 9. st. 4).
  5. Stručnjak Saveta Evrope, g. Špan je istakao da bi lokalna samouprava trebalo da ima izdašne izvorne prihode, kao i da bi trebalo da postoje transferi koji su namenjeni ujednačavanju prihoda jedinica lokalne samouprave, što bi omogućilo i siromašnim jedinicama lokalne samouprave da se obavežu na pružanje i drugih, a ne samo obaveznih usluga. Po njemu, sva novčana davanja bi trebalo da ostanu na centralnom nivou (tako je i u većini evropskih zemalja), dok se ustanove socijalne zaštite i centri za socijalni rad mogu prebaciti na lokalni nivo.
  6. Takođe je istaknuto da kao i u drugim oblastima, tako i u oblasti socijalne zaštite, veliku ulogu prilikom decentralizacije ima i prenos imovine na lokalnu samoupravu i da bi ta dva procesa trebalo da se sprovode paralelno.

Prezentacija Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike (Suzana Paunović Paunović)