Vesti

Finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti primarne zdravstvene zaštite


U okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji”, a u organizaciji Saveta Evrope i SKGO, u sredu, 28. marta 2007. godine, u prostorijama SKGO, održan je Okrugli sto na temu - Finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti primarne zdravstvene zaštite.

Na okruglom stolu su učestovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opština i gradova, SKGO, Saveta Evrope, Svetske banke, CIDA, EAR, kao i mnogobrojni domaći stručnjaci i stručnjaci Saveta Evrope.

Okrugli sto je imao dva osnovna cilja:

  • Diskusija i utvrđivanje uticaja transfera u određenoj oblasti;
  • Dogovor o narednim koracima koje treba preduzeti u vezi sa sprovođenjem osnovnog istraživanja i predlaganjem novih finansijskih aranžmana.

Pored toga, učesnici okruglog stola su imali priliku da razmatraju mogućnost osnivanja ekspertske radne grupe koja će raditi na razvoju novih finansijskih aranžmana za prenos nadležnosti na lokalnu vlast u oblasti obrazovanja.

U toku diskusije, predstavnica opštine Arilje, g-đa Bogosavljević je prezentovala stanje u Zlatiborskom okrugu. U ovom okrugu, jedinice lokalne samouprave nisu preuzele funkcije iz više razloga:

- nije se moglo utvrditi da li jedinice lokalne samouprave imaju kapacitete da preuzmu takvu odgovornost
- Zdravstvenog centra u Užicu je vršio veliki pritisak na njih da to ne čine.

Skupština opštine Arilje je ipak donela odluku da samostalno preuzme vršenje tih funkcija koju je prosledila nadležnom ministarstvu. Međutim, Ministarstvo još uvek nije dostavilo nikakav odgovor.

Nakon iscrpne diskusije, učesnici su usvojili sledeće zaključke:

  1. Ministarstvo zdravlja treba da bude nadležno za prenos sredstava lokalnim samoupravama u ovoj oblasti, a ne Ministarstvo finansija. MF treba samo da prati dodelu tih sredstava transfera, kriterijume za dodelu i sl., jer je MF odgovorno da kontroliše celokupan budžet, što podrazumeva i kontrolu načina na koji se sredstva troše
  2. U pogledu nabavke opreme, najbolji način je korišćenje transfera sa učešćem. Opštine i gradovi treba sami da snose deo troškova nabavke opreme, jer se time motivišu da se prilikom sačinjavanja liste potrebne opreme vode svojim prioritetima. Tu se postavlja pitanje koliki udeo lokalne samouprave treba da bude? Jedna od mogućnosti je da se napravi klasifikacija jedinica lokalne samouprave prema njihovim platežnim mogućnostima, i da za svaku grupu postoji određena stopa učešća.
  3. Zakon o finansiranju lokalne samouprave predstavlja odgovarajući osnov za finansiranje decentralizacije u sektoru primarne zdravstvene zaštite, ali postoji potreba da se on dodatno razvije, kao i odgovarajući sektorski zakoni, a u cilju stvaranja odgovarajućih mehanizama za finansijsku decentralizaciju u ovoj oblasti.
  4. Takođe je naglašena potreba formiranja stručne radne grupe koja će predvoditi proces razvoja novih finansijskih aranžmana za prenos sektorskih nadležnosti. Radna grupa će se sastojati od predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, lokalnih vlasti, sekretarijata SKGO, domaćih eksperata i eksperata Saveta Evrope, kao i ključnih međunarodnih partnera.

    Prezentacija o finansiranju domova zdravlja
    Prezentacija `Sistem finansiranja lokalne samouprave u Srbiji - Stanje i dalji koraci` (Branislav Stipanović)