Vesti

Radna grupa za obrazovanje i zapošljavanje

Radna grupa SKGO za obrazovanje i zapošljavanje ulazi u svoj drugi mandat, a prva sednica u novom sazivu održana je 18. marta 2010. godine. Nakon konstitutivnih sednica odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj, za ravnomerni regionalni razvoj i za društvene delatnosti članstvo je dopunjeno, a zbog velikog interesovanja i prošireno. Novi sastav Radne grupe čine: Čukarica (Beograd), Kanjiža, Zrenjanin, Smederevo,Ub, Valjevo, Pančevo, Stari Grad, Negotin, Paraćin, Bečej, Voždovac (Beograd), Majdanpek, Merošina i Sjenica. Pridruženi članovi su: Čoka, Šabac, Surčin (Beograd). Koordinatorka Radne grupe je Jasmina Tanasić, sekretarka Odbora SKGO za društvene delatnosti, u saradnji sa Slađanom Grujić, sekretarkom Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj, i Novakom Gajićem, sekretarom Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj.

Radna grupa ima sledeće zadatke:

  • razvijanje socijalnog dijaloga na lokalnom nivou kroz analizu stanja u postojećim lokalnim socio-ekonomskim savetima i savetima za zapošljavanje
  • podrška lokalnim samoupravama i drugim relevantnim partnerima u razvijanju i preuzimanju odgovornosti iz oblasti obrazovanja i zapošljavanja
  • preporuke i inicijative za razvoj zapošljavanja i obrazovanja na lokalnom nivou
  • preporuke i inicijative za unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira obrazovanja i zapošljavanja
  • analizu dobre prakse u regionu.

Drugi cilj je definisanje i promovisanje modela socijalne tržišne privrede, kroz saradnju i stručnu podršku Fondacije Konrad Adenauer, čiji je ekspert Martin Kumer, stalna podrška ovoj Radnoj grupi. Gospodin Kumer održao je prezentaciju o nemačkim iskustvima u primeni aktivne politike zapošljavanja. Voždovac je izrazio želju da se ista prezentacija održi kod njih, kao deo obuke za partnere na lokalnom nivou koji se bave obrazovanjem i zapošljavanjem. Razvijanje metodologije prilagođavanje obrazovanja potrebama savremenog tržišta rada je reformski, aktuelan problem kojim se radna grupa takođe bavi.

Na prvoj sednici su predstavnice Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja (MERR), Dragica Ivanović, načelnica Odeljenja za aktivne mere zapošljavanja i Dragica Prica, savetnica u Ministarstvu, održale prezentacije na teme novog Zakona o zapošljavanju i uloge lokalnih samouprava i lokalnih saveta za zapošljavanje, sa akcentom na aktivnim merama zapošljavanja. Značajan segment njihove prezentacije odnosio se na primenu Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2010. godinu. S obzirom da je uslov za dobijanje grantova za finansiranje aktivnih mera zapošljavanja postojanje lokalnog akcionog plana zapošljavanja, predstavnici MERR će na sledećoj sednici, koja će biti održana krajem aprila, održati obuke na temu pisanja lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Nakon prezentacije je usledila diskusija iz koje je proisteklo nekoliko veoma interesantnih inicijativa za promenu zakonskog okvira i prakse Ministarstva u vezi sa finansiranjem i subvencionisanjem različitih mera zapošljavanja na lokalnom nivou.