Vesti

Održana Peta sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti i stanovanje


Peta sednica Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO održana je 1. mart 2007. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Veselin Veličkov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, a prisustvovali su predstavnici 14 opština: Ada, Bač, Bačka Topola, Bogatić, Žitište, Kladovo,Kraljevo, Medveđa, Medijana – Niš, Novi Pazar, Požega, Požega, Priboj, Sombor i Titel. Sednici nisu prisustvovali predstavnici opština: Aleksinac, Alibunar, Bela Crkva, Gadžin Han, Žabari, Ljubovija, Opovo, Palilula – Beograd, Prokuplje, Sremska Mitrovica i Stara Pazova. Sednici su prisustvovali i predstavnici GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga` Zigfrid Brenke, vođa projekta, Ivan Anđelković, stručni saradnik za problematiku komunalnih voda, Ljubica Todorović, spoljni saradnik, Marija Bogdanović, koordinator projekta, Katarina Milanović, koordinator projekta i Aljoša Dragaš, koordinator projekta, Milorad Rosić iz Programa podrške Agenciji za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, Lazar Krnjeta, Poslovno udruženje Komdel, Dušan Stokić i Siniša Radović iz Privredne Komore Srbije i Marina Milojrvić sa Programa podrške opštinama Istočne Srbije.

Sednica je održana prema predloženom dnevnom redu:

  1. Usvajanje zapisnika sa Četvrte sednice Odbora
  2. Informacija o formiranju i izbor članova Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća
  3. Formiranje cena komunalnih usluga – preporuke za donosioce odluka i stručnjake praktičare
  4. Planiranje regionalnog upravljanja otpadom – širenje iskustva stečenog u okviru Progrma podrške opštinama Istočne Srbije
  5. Inicijativa za usvajanje standarda ISO 14000 u oblasti zaštite životne sredine
  6. Informacije o NALAS otvorenom regionalnom fondu
  7. Informacije o operativnom početku rada Savetodavnog centra
  8. Razno

Informacija o formiranju i izbor članova Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća

Na 8. sednici Predsedništva SKGO, održanoj 14. februara 2007. godine, usvojena je Odlika o formiranju Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća. Cilj Radne grupe je da pomogne u stvaranju ambijenta za unapređenje komunalnih usluga, kao što su vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda, upravljanje čvrstim komunalnim otpadom i daljinsko grejanje, institucionalnim jačanjem javnih komunalnih preduzeća u Srbiji. Odbor je podržao pomenutu Odluku i zauzeo stav da će rad Radne grupe za transformaciju JKP biti od izuzetnog značaja za jedinice lokalne samouprave u njihovoj težnji da uspostave adekvatan društveni okvir za pružanje kvalitetnih usluga građanima po evropskim standardima. U diskusiji je još napomenuto da je Poslovno udruženje Komdel 2004. godine izradilo studiju `Optimalni modeli transformacije i privatizacije komunalnih preduzeća u Srbiji`, koju bi Radna grupa morala da uzme u obzir u svom daljem radu, a izneti su i stavovi da od Vlade treba tražiti da kreira politiku transformacije JKP, kao i da Radna grupa u svom radu treba da obrati pažnju kako na primere iz zemalja koje su prošle kroz proces tranzicije, tako i na one iz visoko razvijenih zemalja. S obzirom da Odbor, prema Odluci, treba da ima dva predstavnika u Radnoj grupi, članovima Odbora je ostavljen rok od nedelju dana da se prijave za učešće u radu Radne grupe.

Formiranje cena komunalnih usluga - preporuke za donosioce odluka i stručnjake praktičare

Članovima Odbora je kao deo materijala dostavljen i dokument `Formiranje cena komunalnih usluga - preporuke za donosioce odluka i stručnjake praktičare`, koji je izrađen u okviru projekta `Unapređenje komunalnih usluga u Srbiji`, Ministarstva inostranih poslova republike Mađarske. U diskusiji koja je usledila članovi odbora su se pozitivno izrazili o ponuđenom materijalu, a komentari su bili sledeći: Ponuđeni materijal je dobar ali nije dovoljno konkretan; Dokument može da bude dobra polazna osnova za dalju razradu problematike u vezi sa troškovima pružanja komunalnih usluga; Pitanje cena komunalnih usluga i problematika transformacije javnih komunalnih preduzeća su usko povezani i ne treba ih tretirati zasebno; Prilikom razmatranja problematike cena komunalnih usluga u obzir moraju biti uzeti i sledeći aspekti: decentralizovano odlučivanje, merenje odnosno racionalna procena obima izvršenih usluga, obuhvat fiksnih i varijabilnih troškova, učešće javnosti i platežna sposobnost građana. U diskusiji je predloženo i formiranje komisije koja bi obradila ovu temu, ali je na kraju zaključeno da stručna služba u saradnji sa GTZ projektom do sledećeg sastanka napravi predlog na koji bi način trebalo nastaviti tretiranje problema cena komunalnih usluga.

Planiranje regionalnog upravljanja otpadom – širenje iskustva stečenog u okviru Programa podrške opštinama Istočne Srbije

Po ovoj tački dnevnog reda izvestilac je bila Marina Milojević sa Programa podrške opštinama Istočne Srbije prisutne upoznala sa aktivnostima i rezultatima postignutim u okviru Programa, a u oblasti regionalnog upravljanja čvrstim komunalnim otpadom. Članovima odbora je u materijalima dostavljen i dokument `Vodič za opštine kako da uspostave integralni proces planiranja i upravljanja komunalnim otpadom`, koji je razvijen u okviru pomenutog programa. U diskusiji koja je usledila izneta su mišljenja da bi opštine trebalo da potraže strateške partnere za rešava nje pitanja upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, ali i da treba da budu veoma oprezne u tom pogledu. Na kraju je zaključeno da se materijali razvijeni u okviru Programa podrške opštinama Istočne Srbije proslede Savetodavnom centru SKGO, a da se u dogledno vreme, u saradnji sa Upravom za životnu sredinu i drugim relevantnim institucijama za predmetnu oblast, organizuje savetovanje na temu regionalizacije u pogledu upravljanja čvrstim komunalnim otpadom.

Inicijativa za usvajanje standarda ISO 14000 u oblasti zaštite životne sredine

Po ovoj tački dnevnog reda izvestilac je bio Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije, koji je prisutne izvestio o aktivnostima u pogledu prevođenja standarda ISO 14000 u oblasti upravljanja zaštitom životne sredine. Nakon kratke prezentacije članovi Odbora su se saglasili da treba uputi dopis Institutu za standardizaciju Srbije kojim se iskazuje potreba za primenom standarda ISO 14000 u oblasti zaštite životne sredine i kojim se Institut poziva da uz podršku GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga` izvrši prevođenje standarda ISO 14044 Upravljanje zaštitom životne sredine – ocenjivanje životnog ciklusa – zahtevi i uputstva.

Informacije o NALAS otvorenom regionalnom fondu

Po ovoj tački dnevnog reda izvestilac je bio Dr. Zigfrid Brenke, vođa tima GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga`. On je prisutne upoznao sa namerom Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ da pokrene Otvoreni regionalni fond (ORF), čija bi namena bila da podrži regionalnu saradnju opština u Jugoistočnoj Evropi i ojača strukturu Mreže asocijacija jedinica lokalne samouprave Jugoistočne Evrope (NALAS). On je tom prilikom naglasio da programski dokument za ORF još nije gotov, ali je pozvao opštine članice Odbora da GTZ kancelariji u Beogradu dostave predloge projekata, kako bi u fazi programiranja Fonda i oni bili uzeti u obzir.

Informacije o operativnom početku rada Savetodavnog centra

Po ovoj tački dnevnog reda izvestilac je bila Ljubica Todorović, spoljni saradnik na GTZ projektu `Modernizacija komunalnih usluga` za podršku Savetodavnom centru Stalne konferencije gradova i opština, koja je članove Odbora informisala o zvaničnom početku rada ovog centra. Ona je svim prisutnima podelila formular za dostavljanje pitanja Savetodavnom centru i naglasila da pitanja iz opština već u velikom broju pristižu. Na kraju je sve članove Odbora pozvala da počnu da koriste usluge Savetodavnog centra.


Više informacija o sednici možete dobiti od sekretara Odbora, Miodraga Gluščevića:

Telefon: 011 3223 446
Faks: 011 3221215
E-mail: miodrag.gluscevic@skgo.org