Vesti

Održana Šesta sednica Odbora SKGO za lokalnu samoupravu i lokalne finansije


Šesta sednica Odbora SKGO za lokalnu samoupravu i lokalne finansije održana je 22. februara 2007. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije, gospodin Goran Lukačević.

Gospodin Dejan Stojanović – koordinatora Poreske uprave je uzevši reč detaljno upoznao prisutne sa čitavim procesom preuzimanja nadležnosti administriranja izvornih prihoda opština i gradova od Poreske uprave. Takođe, on je izložio i sve aspekte projekta „Fiskalna decentralizacija Srbije“ i predviđene aktivnosti u tom projektu. Detaljno je objasnio koji su problemi i otvorena pitanja vezana za ovaj proces, naveo je sve razloge zbog kojih Poreska uprava smatra da je najbolje rešenje da za 2007. godinu sve opštine zaključe ugovor sa Poreskom upravom da umesto njih obavlja ove poslove, bez naknade. Gospodin Stojanović je takođe istakao da je Poreska uprava ispunila sve obaveze koje je imala u ovom procesu ali da su ostali brojni objektivni problemi koji stoje na putu efikasnom formiranju lokalnih poreskih administracija. Gospodin Stojanović je naglasio je da je ovo samo stručno mišljenje i preporuka Poreske uprave koja ni u kom smislu ne obavezuje opštine i gradove, i da je na njima da odluče da li će prihvatiti ovu preporuku ili će samostalno nastaviti u pravcu formiranja lokalnih poreskih administracija kao što predviđa Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Na kraju, on je prisutnima objasnio sve članove nacrta ugovora koji će opštine, koje se odluče za to, potpisati sa Poreskom upravom.

Gospođa Gordana Ostojić je prisutnima iznela detalje projekta „Fiskalna decentralizacija Srbiji“ koji se tiču informatičke podrške, aplikativnih softvera i obuke za rad sa njima, kao i o pilot projektu koji će Poreska uprava imati sa 5 opština u prvoj fazi instalacije novog softvera čiji se završetak izrade očekuje početkom aprila meseca.

Prelaskom na 2. tačku dnevnog reda, koja je bila povezana sa izlaganjem gospodina Stojanovića, Aleksandar Bućić je prisutne upoznao sa zaključcima koje je usvojilo Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština vezano za primenu Zakona o finansiranju lokakalne samouprave i formiranju lokalnih poreskih administracija.

Članovi Odbora su podržali zaključke koje je usvojilo Predsedništvo SKGO.

U okviru 3. tačke dnevnog reda Aleksandar Bućić je upoznao prisutne sa projektom „Podrška reformi sistema javnih finansija u Srbiji“ koji Stalna konferencija gradova i opština sprovodi sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GTZ i razlozima zbog kojih je potrebno osnivanje Radne grupe za lokalne finansije i fiskalnu decentralizaciju. Gospođica Anke Šolc, vođa projekta ispred GTZ-a, je objasnila koje su to teme kojima će se Radna grupa baviti i koji su rezultati i ciljevi koje treba ostvariti.

Članovi Odbora su jednoglasno prihvatili osnivanje ove Radne grupe i odlučeno je da opštine u narednih sedam dana pismeno dostave potvrdu za učešće sekretaru Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije.

U okviru 4. tačke dnevnog reda, gospođa Mirjana Strugar iz MIASP-a, je predstavila Program podrške agenciji za opštinsku infrastrukturu i razloge zbog kojih se formira Radna grupa za transformaciju javnih komunalnih preduzeća. Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština je na svojoj sednici 14. februara 2007. godine donelo odluku o osnivanju ove Radne grupe, i Odbor za lokalnu samoupravu i lokalne finansije je jednoglasno doneo odluku da dva člana Odbora pismeno dostave potvrdu za učešće u radu ove Radne grupe sekretaru Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije.

U okviru 5. tačke dnevnog reda, Aleksandra Milić, savetnik za institucionalni okvir u SKGO, je prezentovala rezultate Okruglog stola o imovini lokalne samouprave, održanog 13. februara 2007. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Prisutni su upoznati sa problemima koji prate proces uspostavljanja imovine lokalne samouprave i sa planiranim aktivnostima SKGO tokom 2007. godine u pravcu rešavanja ovog problema.

Odbor je na predlog predsedavajućeg sednice jednoglasno usvojio:


Z A K LJ U Č A K

  1. Da se gospodin Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, zaduži za prenošenje inicijative Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije Predsedništvu Stalne konferencije gradova i opština, da se od nadležnih državnih organa zahteva hitno donošenje Zakona o imovini lokalne samouprave.