Vesti

Održana Šesta sednica Odbora SKGO za Urbanizam


Šesta sednica Odbora za urbanizam SKGO održana je 16.02.2007. godine u prostorijama SKGO.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora za urbanizam, gospodin Mića Stanković, a osim članova Odbora prisustvovali su i gosti iz Ministarstva za kapitalne investicije, MSP programa iz Kraljeva, Gradske stambene agencije iz Kragujevca i UN Habitata.

Sednica je održana prema sledećem dnevnom redu:

  1. Usvajanje zapisnika sa četvrte i pete sednice Odbora za urbanizam
  2. Prioritetne oblasti angažovanja Odbora za urbanizam u 2007. godini
  3. Izbor predsednika i novih članova Radne grupe za pravna pitanja
  4. Izveštaj Radne grupe za GIS
  5. 'Opštinski sistem planiranja' - prezentacija publikacije
  6. Najava naučno stručnog skupa `Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine`
  7. Inicijativa za formiranje Radne grupe za stambena pitanja

Na sednici je usvojen dokument `Prioritetne oblasti angažovanja Odbora za urbanizam u 2007. godini` kao platforma za rad Odbora u narednom periodu. Kao prioritetne oblasti angažovanja Odbora istaknute su: Privatizacija građevinskog zemljišta, Uvođenje geografskih informacionih sistema u jedinice lokalne samouprave i Reforme u oblasti stambene politike.

Za Predsednika Radne grupe za pravna pitanja izabrana je gospođa Tanja Urban iz Rume, a novi članovi predloženi su iz Valjeva, Kraljeva i Aranđelovca, svi diplomirani pravnici koji rade na imovinsko - pravnim poslovima.

Na sednici Odbora predstavljena je publikacija `Opštinski sistem planiranja` koju je izradio MSP program iz Kraljeva u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Najavljeno je održavanje naučno - stručnog skupa `Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine` u organizaciji Asocijacije prostornih planera Srbije u aprilu ove godine na Paliću.

Odbor za urbanizam usvojio je Inicijativu gradonačelnika Kragujevca, gospodina Veroljuba Stevanovića, za formiranje Radne grupe za stambena pitanja. Za predsedavajućeg Radne grupe izabran je gospodin Miloje Dragojlović iz Kraljeva, a članovi Radne grupe biće delegirani iz Kragujevca, Valjeva, Niša, Pančeva, Čačka i Stare pazove. Članica Radne grupe biće i gospođa Milica Mitić, glavni arhitekta opštine Zemun.