Vesti

Održana Osma sednica Predsedništva SKGO

U Beogradu je, 14. februara 2007. godine, održana Osma sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Pored članova Predsedništva, sednici su prisustvovali predstavnici inostranih partnera kao i predstavnici medija.

U delu sednice posvećenom saradnji sa centralnim vlastima Predsedništvo SKGO je usvojilo predložene prioritete koji će zajedno sa Programskim ciljevima SKGO u 2007. godini i Stavovima Predsedništva u pogledu reforme teritorijalne organizacije Republike Srbije biti dostavljeni Vladi i Skupštini. Takođe, usvojen je zaključak o upućivanju zahteva za formiranje delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri Savetu Evrope i usvojen Nacrt predloga SKGO za prioritetne aktivnosti iz oblasti lokalne samoupave za vreme predsedavanja Republike Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope. Nakon toga, Predsedavajući je prisutne upoznao sa zaključcima Okruglog stola „Razvoj novog pravnog režima imovine lokalne samouprave“ održanog u organizaciji Ministarstva finansija RS i SKGO, sa ciljem da se generalno razmotre načini regulisanja javne imovine, i sa posebnim osvrtom na imovinu lokalne samouprave.

U nastavku sednice, doneta je Odluka o visini članskog doprinosa SKGO za 2007. godinu, a u delu sednice posvećenom Međunarodnoj saradnji, članovi predsedništva su prihvatili inicijativu o održavanju sledećeg sastanka Komiteta regiona u Beogradu, sredinom juna. Usvojena je i inicijativa za usvajanje Rezolucije `Gradovi nisu mete`, nacrti Sporazuma o saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore i Savezom opština Slovenije kao i Strateški plan SKGO - prvi nacrt i nacrt Strategije komunikacija SKGO. Predsedništvo je takođe usvojilo i Inicijativu da se od nadležnih organa zatraži dostavljanje gradovima i opštinama podataka bitnih za planiranje privrednog razvoja u najkraćem mogućem roku i to bez naknade, Inicijativu za osnivanje Sekcije tvrđava i ostataka utvrđenih gradova u Srbiji i donelo Odluku o formiranju Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća.

Opština Koceljeva je pred početak sednice, dostavila i dve Inicijative koje su jednoglasno usvojene i to: Inicijativa za obezbeđenjenje sredstava za rad Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta i obezbeđenje novčane naknade za isplatu nedostajućeg zemljišta i Inicijativa za izmenu Zakona o Budžetu sa odredbama koje regulišu planiranje plata zaposlenih koji se finansiraju iz opštinskih budžeta, nakon čega je bez novih predloga za tačku Razno, zaključen rad Osme sednice Predsedništva SKGO.