Vesti

Imovina lokalne samouprave u Srbiji


13. februara 2007. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, u okviru Zajedničke inicijative “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji”, koji sprovode Savet Evrope i Evropska agencija za rekonstrukciju, Ministarstvo finansija Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština organizovali su okrugli sto na temu: “Razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave” sa ciljem da se generalno razmotre načini regulisanja javne imovine, sa posebnim osvrtom na imovinu lokalne samouprave, kao i da se predstave iskustva iz različitih evropskih zemalja.

Na okruglom stolu učestvovali su ministar g. Milan Parivodić, predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine RS, Ministarstva finansija Crne Gore, Republičog geodetskog zavoda, Direkcije za imovinu, opštine i gradova i mnogobrojni domaći i strani stručnjaci.

Kao što je već poznato, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj jedinice lokalne samouprave nemaju pravo svojine na sredstvima koja koriste. Novim Ustavom Republike Srbije (čl.190 st.3), stvorena je ustavna i zakonska pretpostavka za uspostavljanje imovine lokalne samouprave.

Ministar Parivodić je u uvodnom delu predstavio planove Ministarstva finansija kada je u pitanju imovina lokalne samouprave. Ministarstvo je već pripremilo Nacrt zakona o javnoj svojini, Nacrt opšteg zakona o pravu svojine i stvarnim pravima i Nacrt zakona o restituciji i obeštećenju.

U toku rasprave na okruglom stolu, podstaknut je razgovor o mogućem novom tretmanu imovine lokalne samouprave u Srbiji i postignut je dogovor o budućim koracima:

1. Pre donošenja zakona, potrebno je da lokalna samouprava napravi listu imovine koja bi trebalo da postane imovina lokalne samouprave, a prema sledećim kriterijumima:

  • imovina za koju su opštine i gradovi u registrima upisane kao korisnici
  • imovina koja je opštinama i gradovima neophodna za obavljanje izvornih nadležnosti
  • ostala imovina koja nije u državnoj ili privatnoj svojini

2. Potrebno je formirati radno telo kako bi se procenilo da li je predložena procedura u vezi se pravljenjem i proveravanjem liste u skladu sa pravnim sistemom Srbije i koje bi činili predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Javnog pravobranilaštva grada Beograda, Stalne konferencije gradova i opština, Republičkog geodetskog zavoda, Direkcije za imovinu RS, Saveta Evrope i domaći i strani stručnjaci.

SKGO je u svim dosadašnjim aktivnostima i analizama, koje je dostavljala nadležnim državnim organima, neprestano ukazivala na razloge i neophodnost donošenja potpuno novog Zakona o imovini lokalne samouprave i kakve i kolike štete nanosi jedinicima lokalne samouprave nepostojanje ovog zakona. Stalna konferencija i dalje namerava da ustraje na ideji donošenja posebnog Zakona o imovini lokalne samouprave.

Materijali sa skupa:

Prezentacija sa Okruglog stola ’Razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave’
Dokument sa Šeste sednice Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije 'Uspostavljanje imovine lokalne samouprave'
Iskustva Slovenije, Hrvatske i Makedonije
Prenos imovine od strane centralne vlasti opštinama: iskustvo Bugarske
Ocena nacrta Zakona o imovini lokalne samouprave
Imovinska prava opština: Prikaz osnovnih koncepcija iz uporedne perspektive