Vesti

Radionica: Sprečavanje sukoba interesa


Na sastanku Međuopštinske radne grupe za pravna pitanja (MORG-PP). koji je održan u decembru 2006. godine, utvrđeni su prioriteti rada za 2007.

Neki od prioriteta bili bi: podrška opštinama da usklade opštinske statute, skupštinske poslovnike i druga interna akta na koja utiču promene u zakonima; obezbeđivanje da učesnici u radu MORG, preko Stalne konferencije, učestvuju u izradi nacrta zakona; završavanje vodiča za građane u vezi sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, završavanje modela odluke o obrazovanju saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja zaposlenih u organima lokalne samouprave i za sprečavanje sukoba interesa javnih funkcionera i zaposlenih u organima lokalne samouprave...

Osim toga, neophodno je izvršiti dalju razradu i završavanje Modela odluke o sprečavanju sukoba interesa za zaposlene u lokalnoj samoupravi. Rad na ovoj odluci započet je na radionici koja je održana u Beogradu, u novembru 2006, i u kojoj su učestvovao i pravni tim iz Švajcarske.

Iz pomenutih razloga organizuje se jednodnevna radionica na teme ‘Plan rada za 2007. i Sprečavanje sukoba interesa’. Radionica će biti održana 13. februara 2007, u Čačku, a organizuje se u okviru programa MSP Programa (Program podrške opštinama).

Predviđeno je da u radu radionice učestvuju po tri predstavnika iz partnerskih opština MSP-a (Čačak, Kraljevo, Arilje, Požega, Čajetina, Užice).

Cilj ove radionice je da se napravi konačna Plan rada za 2007. i konačan nacrt Odluke o sprečavanju sukoba interesa zaposlenih u lokalnoj samoupravi.