Vesti

Održan Seminar o izvodljivosti projekta

U okviru projekta „Integrativna strategija razvoja opštine Opovo“ koji finansira AECI (Španska agencija za međunarodnu saradnju), održan je seminar o izvodljivosti projekata, u periodu od 12.02. – 16.02.2007. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Seminar su vodili stručnjaci za lokalni razvoj iz udruženja APRODEL – Hesus Miljano, Horhe Vals i Franko Ljober.

Seminaru su prisustvovali članovi Odbora za privredni razvoj i predstavnici opštine Opova.

Program seminara je bio baziran na iskustvu i praksi primenjenoj u opštini Opovo, a koncept izvodljivosti sagledan je sa tri aspekta: globalne izvodljivosti projekta preduzeća i programa razvoja, analize izvodljivosti metodologije koja se prilagođava svakoj od faza projekta u zavisnosti od karakteristika aktera, teritorije i kulture upravljanja i vođenja i ekonomsko – finansijskog aspekta.

Učesnici seminara su usvojili metodologiju za sprovođenje procesa izvodljivosti, kao i znanja o fazama kroz koje taj proces mora da prođe da bio bio uspešan: osmišljavanje učešća, usmeravanje dijagnostike, realizovanje dijagnostike, analiziranje i organizovanje rezultata, planiranje, finansiranje i evaluaciju.

Tokom seminara, kroz vežbe i praktičan rad u grupama, učesnici su imali priliku da izloženu metodologiju konkretno primene na postavljenje zadatke.