Vesti

Održan VI Sastanak Mreže ’Koalicija LA21’

U Smederevskoj Palanci je 9. februara održan VI sastanak Koalicije ’LA 21’ (Lokalna agenda 21), mreže koja deluje u okviru Programa za zaštitu životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama Srbije (u daljem tekstu: Program) koji Stalna konferencija gradova i opština realizuje u saradnji sa Asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti Norveške. Sastanku su prisustvovali predstavnici osam opština članica Mreže.

Nakon pozdravne reči Radoslava Cokića, predsednika opštine Smederevska Palanka, i usvajanja Zapisnika V sastanka Koalicije, usledila je diskusija o dosadašnjim rezultatima pre svega pilot opština u izradi strategije lokalnog održivog razvoja, gde su opštinski poverenici razmenili iskustva i mišljenja o završnim koracima u donošenju strategije. Koordinatori Programa u opštinama Koceljeva i Smederevska Palanka, čije su skupštine u decembru prošle godine usvojile strategije lokalnog održivog razvoja, preneli su ostalim učesnicima sastanka iskustva i utiske sa javnih rasprava i procedurom usvajanja strategija.

Na sastanku su takođe dogovoreni i naredni koraci do kraja Programa, pre svega radionice o akcionom planiranju i obuke za pisanje projekata i pripremu tenderske dokumentacije kroz koju će odabrani članovi opštinskih foruma, tela zaduženih za sprovođenje projekta u pilot opštinama, proći u narednom periodu. Učesnicima je najavljen i završni seminar/radionica koji će se održati u Beogradu 18-19. aprila. U skladu sa Poslovnikom o radu Mreže, nakon jednogodišnjeg mandata predsednika opštine Varvarin, za novog predsednika Koalicije jednoglasno je izabran Jovan Slavković, predsednik opštine Sombor.

Mreža Koalicija „LA 21“ konstituisana je 20. septembra 2005. godine u Beogradu. Osim sedam pilot opština kojima SKGO pomaže u okviru Programa u izradi lokalnih strategija održivog razvoja – Bečej, Koceljeva, Paraćin, Prokuplje, Smederevska Palanka, Sombor, Varvarin – još tri opštine koje već imaju svoje usvojene strategije čine mrežu – Ada, Pančevo i Prijepolje.