Vesti

Održan seminar `Pisanje predloga projekta`

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u saradnji sa Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS) organizovala seminar „Pisanje projektnih predloga” 6. i 7. februara u Kanjiži. Seminar je organizovan u okviru projekta “Podrška lokalnom razvoju” malih i nedovoljno razvijenih opština. Seminaru je prisustvovalo 30 predstavnika iz 10 pilot opština: Alibunar, Babušnica, Bela Palanka, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Knić, Lapovo, Mali Zvornik i Sremski Karlovci.

Cilj seminara je bio da odabrani članove radnih grupa iz pilot-opština steknu veštine neophodne za pisanje predloga projekata, kako bi mogli da konkurišu za finansijska sredstva domaćih institucija i inostranih donatora.

Učesnici su prvog dana seminara ukratko upoznati sa procesom upravljanja projektom, dok su pojedine faze projekta - identifikacija, formulisanje opšteg i posebnih ciljeva, izrada plana aktivnosti – ilustrovane na osnovu konkretnih primera iz pilot-opština. Drugog dana seminara je posebna pažnja posvećena izradi budžeta i korišćenju jedne od projektnih alatki – logičkoj matrici projekta.

Predstavnici pilot-opština će do 5. marta dostaviti finalne verzije predloga projekata Stalnoj konferenciji gradova i opština. Predloženi projekti bi trebalo da kao cilj imaju sprovođenje aktivnosti za poboljšanje socijalne zaštite na lokalnom nivou, a za pomenute pilot-opštine su u okviru projekta „Podrška lokalnom razvoju“ obezbeđena sredstva u visini od 10.000 evra po opštini.