Vesti

Saradnja sa Komitetom regiona EU


U Briselu je 25. januara 2007. godine održan sastanak RELEX komisije Komiteta regiona (Komisije za spoljne odnose i decentralizovanu saradnju), koje je prisustvovao i gospodin Jovan Slavković, predsednik opštine Sombor i član Saveta za evropske integracije Stalne konferencije gradova i opština.

Ovom prilikom, gospodin Slavković je predstavio aktuelna dešavanja u Srbiji, i u ime Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i lokalnih vlasti Srbije, pozvao delegaciju Komiteta regiona da poseti Srbiju, a takođe predložio organizovanje sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan u Srbiji. Oba poziva su prihvaćena, a predloženo je da se prva poseta odigra u martu, dok bi sastanak bio organizovan u junu ove godine. Podršku u organizaciji ovih događaja Stalnoj konferenciji pruža Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije.

Komitet regiona čine predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti svih evropskih zemalja. Ovaj komitet predstavlja savetodavno telo Evropske unije, koje se obavezno konsultuje pri donosenju zakonskih akata koji se primenjuju na lokalnom i regionalnom nivou, a tiču se: ekonomske i socijalne kohezije, transevropske infrastrukturne mreže, zdravlja, obrazovanja, kulture, politike zapošljavanja, socijalne politike, zaštite životne sredine, profesionalne obuke i saobraćaja. Takođe, Evropska Komisija, Savet Evrope i Evropski Parlament konsultuju Komitet regiona i po drugim pitanjima.

Saradnja SKGO sa Komitetom regiona je započela u junu 2006, kada je gospodin Željko Ožegovć, predsednik SKGO predstavio sistem lokalne samouprave u Srbiji na drugom sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan, koja je formirana u okviru RELEX Komisije.

Saradnja sa Komitetom regiona omogućava lokalnim vlastima Srbije da uspostave kontakt sa kolegama iz Evrope na organizovan način, i otvara mogućnost uključivanja u različite međunarodne aktivnosti i projekte.