Vesti

Predlog organizacije i bliži opis poslovnih funkcija lokalne poreske administracije

U utorak, 17. oktobra 2006. godine, Poreska uprava je dostavila Stalnoj konferenciji gradova i opština Predlog organizacije i bliži opis poslovnih funkcija lokalne poreske administracije.

Dopis Poreske uprave, br. 47-01446-3/2006-01, od 16. oktobra 2006. godine, sadrži sledeće napomene:

  • Predlog se zasniva na nespornoj činjnici da je poreski postupak specifičan upravni postupak za čije je uspešno i zakonito izvršavanje potrebno iskustvo u neposrednoj primeni materijalnih poreskih propisa i vođenja poreskog postupka.
  • Kako je Poreska uprava u prethodnom periodu administrirala lokalne javne prihode, to je imajući u vidu obim i vrstu poslova, veličinu opštine i broj obveznika predložila optimalan broj izvršilaca za svako odeljenje lokalne poreske administracije u cilju kvalitetnog i efikasnog administriranja izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave.
  • Sama činjenica da je reč o predlogu ukazuje da broj izvršilaca nije obavezujući za lokalnu samoupravu.
  • Takođe, to i pod pretpostavkom prihvatanja predloga od strane lokalne samouprave ne podrazumeva potpunu popunjenost svih sistematizovanih radnih mesta. Svaka lokalna samouprava će definisati svoju politiku zapošljavanja koja tek nakon određenog vremena vodi do potpune popunjenosti radnih mesta.
  • Značaj sprovođenja efikasnog poreskog postupka (utvrđivanje, naplata i kontrola) u administriranju lokalnih javnih prihoda za uspešno funkcionisanje lokalne samouprave, ukazuje na ozbiljnost ovog predloga, jer posledice po ostvarivanje planiranih lokalnih javnih prihioda mogu da budu značajne.
  • Predložena organizacija lokalne poreske administracije u Republici Srbiji van APKiM, zasniva se na principu organizacije posebne unutrašnje organizacione jedinice u sastavu lokalne samouprave za svaku opštinu.
  • Predloženim načinom strukturiranja lokalne poreske administracije otvorena je mogućnost za raspoređivanje u poreska odeljenja lokalne poreske administracije radnika iz jedinica lokalne samouprave, kao i prijem određenog broja stručnih i mlađih radnika, za koje bi nakon stručnog osposobljvanja za uspešnu primenu propisa iz oblasti lokalnih javnih prihoda i pokazanih rezultata u radu, postojala mogućnost rasporedđivanja na rukovodeća radna mesta u lokalnoj poreskoj administraciji.
  • Kadrovsko stukturiranje lokalne poreske administracije zasniva se i na principu preuzimanja zaposlenih Poreske uprave, na osnovu akta Vlade, kojim će se bliže urediti preuzimanje zaposlenih.
  • Broj zaposlenih Poreske uprave koji će biti preuzet za rad u jedinice lokalne samouprave biće posebno određen za svako poresko odeljenje lokalne poreske administracije u zavisnosti od obima posla i broja zaposlenih.
  • Na kraju skrećemo pažnju, da ukoliko dve ili više jedinica lokalne samouprave sporazumno prenesu ovlašćenja za obavljanje poslova utvrđivanja, kontrole i naplate na jednu od jedinica lokalne samouprave, može se ostvariti značajna racionalizacija u pogledu predloženog broja izvršilaca u jedinicama lokalne samouprave.

Ovde možete preuzeti: