Vesti

Za dodatne obaveze treba novca u budžetu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pozdravlja opredeljenje Vlade Republike Srbije, da se kroz Predlog zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju proširi opseg usluge predškolskog vaspitanja i uvede mogućnost da boravkom u jaslicama budu obuhvaćena i deca počev od šest meseci starosti. Međutim, obzirom da Vlada RS nije predvidela niti planirala sredstva u budžetu Republike za sprovođenje Zakona, SKGO upozorava javnost i Vladu da ove odredbe Predloga zakona neće biti moguće sprovesti u praksi usled hroničnog nedostatka finansijskih sredstava u lokalnim budžetima i drastičnog smanjivanja republičkih finansijskih transfera gradovima i opštinama.

Kao što je poznato Vlada je tokom 2009. godine donela odluku da zarad štednje smanji transfere lokalnim samoupravama za 15 milijardi RSD ili za 37% od planiranih i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave predviđenih sredstava. Obzirom da je takva odluka ostala na snazi i za 2010. godinu i da umanjeni iznos nije uvećan čak ni za nivo inflacije, gradovi i opštine sada su uskraćeni i za više od 40% transfera koji im po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave pripada. Poseban problem predstavlja činjenica da transferi imaju veliko učešće u lokalnim budžetima, naročito kod malih i nerazvijenih opština, tako da je njihovo smanjenje dovelo i do problema samog obavljanja osnovnih izvornih i poverenih funkcija uključujući i servisiranje predškolskog obrazovanja. Poseban je paradoks da upravo iznos transfera pojedinačnim jedinicama lokalne samouprave delimično i zavisi od broja dece koja su korisnici dečije zaštite, kao i od broja objekata koji postoje za tu namenu. Znači, imamo situaciju u kojoj Ministarstvo finansija umanjuje transfere gradovima i opštinama koji su predviđeni za finansiranje izvornih i poverenih poslova, a druga resorna ministarstva prenose nove nadležnosti koje zahtevaju dodatna sredstva. Trenutni obim sredstava, posle prošlogodišnjeg umanjenja, nije dovoljan ni za finansiranje postojećih, a pogotovo ne za obavljanje novih nadležnosti, koje ne prate dodatna sredstva.

Usvajanjem predloženog Zakona proširiće se broj korisnika usluga što jeste korak u dobrom pravcu, ali će biti i potrebno značajno unaprediti uslove za obezbeđivanje ove usluge, kroz adaptaciju i prenamenu postojećih prostora i nabavku nove opreme koja je neophodna za njeno sprovođenje. Predstavnici Vlade RS u javnosti jasno ukazuju da će za te aktivnosti biti potrebno obezbediti sredstava iz lokalnih budžeta, iz kojih se već danas značajno dotira boravak dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad ili opština.

Upravo zato, SKGO još jednom traži od Vlade Republike Srbije da poštujući Zakon o finansiranju lokalne samouprave, vrati iznos transfernih sredstava gradovima i opštinama na nivo predviđen ovim zakonom, kako bi oni mogli da adekvatno servisiraju usluge svojim građanima i kako se ne bi dalje proširivao već postojeći jaz između razvijenih i nerazvijenih jedinica lokalne samouprave. SKGO ističe da će proširivanje obaveza za jedinice lokalne samouprave bez povratka zakonski utvrđenih transfernih sredstava i bez daljeg jačanja finansijskih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, za efekat imati nedostatak uslova za sprovođenje postojećih nadležnosti i za dalju neophodnu decentralizaciju i proširivanje usluga koje treba da unaprede život građana Srbije.