Vesti

Opštinski projekti Exchange: Korak bliže građanima

Otvoren Centar za Informisanje Građana u Negotinu

Svečanom predajom ključeva Dragoljubu Đorđeviću, zameniku predsednika opštine, zvanično je pušten u rad Informativni centar u opštini Negotin. Na svečanosti organizovanoj 17. januara u novootvorenim prostorijama u centralnoj gradskoj zoni prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, zaposleni, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština. U istom prostoru biće smešten i Turistički centar koji će raditi na promocjiu turizma u Negotinu i regiji.

Formiranje Informativnog centra realizovano je u sklopu projekta “Osnivanje informativnog centra u Negotinu” koji je razvijen sa ciljem da doprinese poboljšanju funkcionisanja opštinskih službi i unapređenju kvaliteta usluga koje opština pruža građanima. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su posredstvom Evropske unije, kroz program Exhcange koji realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju, a sprovodi Stalna konferencija gradovi i opština. Pored renoviranja prostorija i opremanja centra, u okviru projekta realizovana je i serija treninga i konsultacija sa partnerskom opštinom Koprivnice iz Republike Češke. Još jednom se saradnja sa partnerima iz EU pokazala viešestruko korisna: između ostalog, kolega iz Češke je predložio proširenje klasičnog informativnog centra službom za pružanje turističkih informacija i sproveo obuku iz ove oblasti. Građani Negotina su o radu novog centra i ostalim aktivnostima informisani kroz kampanju koja je trajala tokom 10 meseci realizacije projekta i putem Vodiča za informisanje građana.

Otvaranje Info-Ponit-a u Kanjiži

24. januara puštena su u rad dva isturena odeljenja Informacionog centra za razvoj (ICR) u opštini Kanjiža. Svečanom otvranju u centru Kanjiže i u Horgošu prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, zaposleni, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština. Dve novootvorene kancelarije Info-Point-a će preuzeti deo aktivnosti ICR-a sa osnovnim zadatkom da unaprede informisanje građana i institucija o načinima EU integracije, upoznavanje sa EU standardima i načinu razmišljanja, podrške samoupravi i pospešivanje komunikacije između opštine i građana. Sve aktivnosti kao rezultat imaće povećanje mogućnosti građana i organizacija civilnog društva da dobiju informacije o EU integracijama i povećanje dostupnosti opštim informacijama o delovanju opštine Kanjiže. Ovako će biti postignuta i veća participacija u oblikovanju opštinskih politika u svim područjima. Info-Point-i će tako omogućiti građanima i organizacijama bolju komunikaciju sa opštinom i drugim organizacijama.
Pored otvaranja dve kancelarije projektom “Izgradnja kapaciteta za brži ulazak u Evropsku uniju kroz uključivanje građana u procese opštinskog planiranja i razvoja” realizovana je i obuka zaposlenih u opštiskoj upravi i novim isturenim odeljenjima u oblasti komunikacije sa građanima i pripreme projekata u saradnji sa partnerskom opštinom Vodice iz Slovenije.