Vesti

Održan Seminar o finansiranju projekata


U okviru projekta ‘Integrativna strategija ekonomskog razvoja opštine Opovo’ koji finansira AECI (Španska agencija za međunarodnu saradnju), u vremenu od 15.01-19.01.2007. godine u Stalnoj konferenciji gradova i opština održan je seminar o finansiranju projekata.

Seminaru su prisustvovali članovi Odbora za privredni razvoj, zaposleni u SKGO koji se bave projektnim aktivnostima i tehnička ekipa opštine Opovo.

Ovaj seminar je korak dalje u saradnji AECI i SKGO koja se preko APRODEL-a (Udruženja profesionalaca za razvoj) uspešno odvija još od 2004. godine.

Učesnici seminara su usvojili ključne pojmove i metodologije za izradu projekata lokalnog održivog razvoja, informisali se o različitim izvorima finansiranja projekata, a poslednja dva dana radili su na izradi konkretnih projekata koristeći standardizovane formulare koji su im podeljeni tokom radionice.

Stručnjaci iz APRODEL-a pružili su osnovna znanja o pojmu lokalnog razvoja sa stanovišta EU, o političkim alatkama koje se koriste u lokalnom razvoju u EU, kao i o rezultatima razvoja istog. Učesnicima seminara predstavljene su faze i tehnike strateškog planiranja, logički okvir projekta kroz matricu planiranja (koja se trenutno primenjuje u opštini Opovo). Osim toga, ukazano je na neophodnost korišćenja pristupa poštovanja ljudskih prava u postavljanju projekata lokalnog razvoja kroz ispunjenje nekoliko principa: univerzalnost i neotuđivost, nedeljivost, međuzavisnost i međupovezanost, ravnopravnosti i odsustvo diskriminacije, participacija i uključivanje i odgovornost i vladavina zakona.

Stručnjaci iz APRODEL-a su predstavili i istoriju razvoja EU i naveli neophodna prilagođavanja koja Srbija još treba da učini u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu da bi jednoga dana postala članica EU.

Prisutni su mogli da se upoznaju sa programima CARDS i INTERREG koji su se do sada koristili u finansiranju projekata zemalja koje nisu članice EU, a koje je od 1. januara 2007. godine zamenio IPA program sa sledećim područjima delovanja: jačanje demokratskih institucija, promocija i zaštita ljudskih prava, reforma javne administracije, ekonomske reforme, razvoj civilnog društva, socijalna integracija, jačanje poverenja i rekonstrukcije i regionalna i prekogranična saradnja.