Vesti

UVOĐENJE GEOGRAFSKIH INFORMACIONIH SISTEMA


U Beogradu je, 21.12.2006. godine, u organizaciji GTZ projekta za upravljanje zemljištem, održan radni sastanak pilot opština/ gradova posvećen mogućnosti finansiranja projekata za uvođenje opštinskog Geografskog informacionog sistema (GIS).

Sastanku su prisustvovali predstavnici pilot gradova /opština - članovi radnih timova za uvođenje GIS-a iz Subotice, Sombora, Valjeva, Kragujevca i Niša, eksperti iz Nemačke, saradnici GTZ projekta, predstavnik Republičkog geodetskog zavoda i predstavnici USAID MEGA projekta.

Gospodin Markus Lang, saradnik GTZ-a, je predstavnicima opština govorio o Evropskim strukturnim fondovima, mogućnostima finansiranja i iskustvima gradova iz Rumunije u korišćenju predpristupnih sredstava EU. Predstavnici opština su se ovom prilikom bliže upoznali sa formom zahteva za dodelu sredstava - finansiranje projekta iz fondova EU.

Predstavnici opština su ukratko predstavili aktivnosti sprovedene na uvođenju GIS-a, i predstavili finansijske okvire svojih projekata.

Na sastanku su dogovorene sledeće konkretne aktivnosti:

  • Pilot opštine koje učestvuju u ovom projektu će pripremiti zahteve za finansiranje projekata prema uputstvu koje će im naknadno biti dostavljeno. Nakon revizije ovih zahteva od strane GTZ-ovih eksperata, biće dogovoren zajednički nastup prema potencijalnim donatorima, u ovom slučaju Evropskoj agenciji za rekonstrukciju (EAR).
  • U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština će 17. januara 2006. biti održan sastanak radne grupe za GIS
  • Održavanje obuke za softver Manifold najavljeno je za februar 2007. godine