Vesti

ODRŽANA PETA SEDNICA ODBORA SKGO ZA PRIVREDNI RAZVOJ


Peta sednica Odbora za privredni razvoj SKGO održana je 13. decembra 2006. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Na sednici je formirana Radna grupa za komercijalizaciju vojne imovine i pružene su relevantne informacije vezane za prodaju vojne imovine od strane kolega sa MEGA projekta. Veliko interesovanje za ovu temu opštine su pokazale i na predhodnoj sednici Odbora na kojoj je i pokrenuta inicijativa za formiranje Radne grupe. Razlozi za ovako veliku zainteresovanost opština leže u činjenici da u mnogim opštinama višak vojne imovine sadrži jedine (ili značajne) lokacije pogodne za grinfild investicije i da objekti locirani u centru grada/opštine imaju strateški potencijal koji omogućava njihovo korišćenje u javne ili privatne svrhe. Za članove Radne grupe izabrani su sledeće opštine: Mionica, Subotica, Zrenjanin, Koceljeva, Surčin i Paraćin, čiji će predstavnik biti i predsednik ove Radne grupe.

Na sednici je predstavljen i UNDP projekat „Preduzetnička Srbija“ koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede i Agencijom za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo. Gospodin Branislav Savić, koordinator projekta je informisao prisutne da je osnovni cilj projekta da se doprinese razvoju privatnog sektora malih i srednjih preduzeća i lokalnom ekonomskom razvoju kroz podršku povećanju pristupa finansiranju i nefinansijskim uslugama za početak i razvoj biznisa, kao i podršku stvaranju mreže poslovne kooperacije. Gospodin Savić je najavio sprovođenje ankete namenjene opštinama, kako bi se došlo do podataka o sadašnjem ili planiranom učešću u podršci razvoju MSSP, uključujući i poljoprivredu.

Gospodin Petar Pavlović, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede, istakao je da se aktivnost Ministarstva odvija kroz dve vrste podrške: nefinansijska podrška se pruža svim regionalnim Agencijama za MSPP i podržava se osnivanje još dve nove Agencije u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, i finansijska podrška kroz sredstva koja su u značajnoj meri usmerena preko Fonda za razvoj. Iz Nacionalnog investicionog plana će u narednoj godini biti izdvojeno 165 miliona eura po raznim osnovama za podršku preduzetništvu i ekonomskom razvoju uopšte.

Sanja Govorušić, pravni savetnik na programu MEGA je predstavila koncept BID zona i princip na bazi koga ovakve zone funkcionišu, i pozvala članove Odbora da daju svoje komentare na Radnu verziju zakona o zonama unapređenog poslovanja koji treba da postane pouzdan osnov za postojanje i efikasno funkcionisanje pravnog lica za upravljanje zonom.

Gospodin Aleksandar Bućić, menadžer projekta GTZ, Podrška reformi sistema javnih finansija u Srbiji, je informisao prisutne o formiranju lokalnih poreskih administracija i preporukama Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije kada je proces formiranja istih u pitanju.