Vesti

ODRŽANA DRUGA NACIONALNA KONFERENCIJA `Za aktivnijeg građanina`


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi, u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), projekat Podrška jačanju građanskog učešća u javnom životu na lokalnom nivou. Osim sistemskog doprinosa građanskoj participaciji, ovaj projekat teži da popravi i konkretnu situaciju učešća građana u procesu pripreme, donošenja i primene odluka na lokalnom nivou. Najzjačajniji rezultat prve faze projekta je Dokument ’’ Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou ’’ , koji se od oktobra meseca promoviše u javnosti, u cilju predstavljanja preporuka za unapređenje postojeće situacije u oblasti učešća građana na lokalnom nivou.

Sam projekat, po svojoj koncepciji, podrazumeva i organizovanje javnih dešavanja kroz koja će biti predstavljene projektne ideje, aktivnosti i očekivani ciljevi. Prvi veliki događaj ovoga tipa koji je okupio učesnike iz oblasti lokalne samouprave bila je Prva nacionalna konferencija čiji moto ''Za aktivnijeg građanina'' jasno ukazuje na svrhu sprovođenja projekta.

Druga nacionalna konferencija, pod istim motom, ’’Za aktivnijeg građanina ’’, koja je održana 5. decembra u Hotelu ’’Interkontinental’’, predstavlja krunu dosadašnjih aktivnosti na ovom projektu. Osnovni cilj konferencije bilo je predstavljanje dosadašnjih rezultata na projektu, a njena centralna tema sam dokument ''Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou''.

U uvodnom delu Konferencije prisutnima su se obratili predsednik SKGO, gospodin Željko Ožegović i ambasador Švajcarske u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin Vilhelm Majer koji su ukazali na značaj uključivanja građana u javni život, kao i na značaj samog projekta. Gospodin Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je, kroz svoje izlaganje o dosadašnjim aktivnostima, posebno istakao značaj ovog projekta za jačanje svesti o potrebi učešća građana u procesima odlučivanja, kao i veliki doprinos SKGO razmatranju i unapređenju neposrednog učešće građana kroz izradu navedenog dokumenta. Na ključne delove dokumenta i na njegovu vrednost ukazao je u svom izlaganju prof. dr Bogoljub Milosavljević, naš ekspert koji je učestvovao u izradi dokumenta. Naročito je naglašena potreba izmene pravnog okvira, posebno Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o referendumu i narodnoj incijativi, čime bi se unapredila zakonska regulativa koja uređuje neposredno učešće građana na lokalnom nivou. Rad na zakonskim okvirima čini i jednu od ključnih preporuka koje je SKGO uputila Vladi Republike Srbije u cilju stvaranja nacionalne politike za učešće građana u lokalnoj zajednici. Predloge SKGO za stvaranje ove politike iznela je gospođica Jelena Jerinić, asistent na pravnom fakultetu Univerziteta ''Union'' u Beogradu. Pored toga, g-đica Jerinić je ukazala i na potrebu unapređenja svesti u društvu o potrebi za aktivnijim građanima, na nužnost saradnje i partnerstva između jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, kao i na reformu izbornog sistema.
Na ovoj konferenciji učesnici su, takođe, imali priliku da se, zahvaljujući predstavniku Saveta Evrope, gospodinu Artemi Karpenku, upoznaju sa onim što ova institucija radi u oblasti građanskog učešća na lokalnom nivou. G. Karpenko, menadžer programa, uputio je na značaj Preporuke 19 (2001) Komiteta Ministara Saveta Evrope „Učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou“ ali i na vrednost razmene iskustava. U diskusijama koje su usledile vladala je očigledna saglasnost za uključivanjem građana i za osnaživanjem postojećih i uvođenjem novih oblika putem kojih građani mogu da učestvuju. Učesnici konferencije su posebno ukazali na značaj mesnih zajednica i na potrebu reforme njihovog položaja.

Kao primer kvalitetne saradnje građana i organizacija civilnog društva sa lokalnom samoupravom, učesnicima Konferencije je predstavljen proces izrade i način sprovođenja Akcionog plana za zaštitu životne sredine i zdravlja u regionu Kran – Montana u Švajcarskoj. O ovom procesu govorili su predsednik opštine Randonj, g. Pol Alber Kliva, prefekt distrikta Sijera, g- đa Marija Pia Čop i predstavnik turističke organizacije Kran – Montane, g. Jorg Romang, ističući da sam proces nije bio moguć bez saradnje lokalnih vlasti sa drugim akterima u društvu.

U radnom delu Konferencije, koji se paralelno odvijao u četiri radionice učestovali su predstavnici svih segmenata lokalne samouprve (predstavnici lokalnih vlasti, državnih i pokrajinskih institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih partnera). Svaka od radionica je bila posvećena određenom pitanju uključivanja građana: informisanju građana na lokalnom nivou, konsultovanju njihovog mišljenja, saradnji lokalnih organa sa organizacija civilnog društva i reformi pravnog okvira za referendum i narodnu/građansku inicijativu. Na radionicama je pored iznošenja preporuka datih u dokumentu ''Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou'', izneseno i predstavljeno dosta primera iz prakse (u domenu informisanja i konsultovanja građana iz opština Valjevo i Paraćin). SKGO će zaključke sa ovih koristiti u daljem radu u oblasti nepsorednog građanskog učešća.

Na završetku konferencije, učesnicima su predstavljene dalje aktivnosti na projektu, odnosno proširivanje same teme građanskog učešća. Menadžer projekta, g. Nikola Tarbuk naglasio je da će se ubuduće aktivnosti podeliti na dva nivoa: nacionalni (koji treba da dovede do unapređenja pravnih okvira) i lokalni (gde će se građanska participacija, zahvaljujući preporukama datim u dokumentu, konkretizovati).